Caragea în comisia de disciplină, Râmescu renunţă la grevă

Ministrul de interne a dispus cercetarea disciplinară a şefului IPJ Gorj, Viorel Caragea, după ce corpul de control al MAI a finalizat verificările făcute ca urmare a protestului unui om de afaceri din Motru, Mihai Râmescu. Acesta din urmă a intrat în greva foamei joi, 13 iunie, şi a renunţat după mai bine de trei săptămâni, mai exact vineri, 5 iulie, când ministrul Stroe a anunţat primele măsuri. Viorel Caragea nu a dorit să comenteze măsura dispusă de ministru.

Corpul de Control al ministrului de interne a finalizat cercetările începute pe 17 iunie şi şi-a prezentat concluziile, ministrul Radu Stroe putând astfel să dispună începerea cercetării prealabile disciplinar pentru şeful IPJ Gorj, Viorel Salvador Caragea. Reclamat de zeci de subordonaţi, dar şi de omul de afaceri Mihai Râmescu din Motru, Caragea mai are de răspuns la o serie de întrebări de acum încolo, dispoziţiile comunicate de Ministerul de Interne neafectând însă funcţia de inspector şef în fruntea Poliţiei Gorj pe care o deţine de câţiva ani.

„Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne a finalizat controlul derulat la IPJ Gorj, în urma sesizărilor cuprinse în memoriul adresat ministrului Radu Stroe  la data de 17 iunie 2013. În urma prezentării concluziilor Corpului de control, ministrul Afacerilor Interne a dispus cercetarea prealabilă disciplinară a şefului IPJ Gorj, comisar-şef Viorel Salvador Caragea. Cercetarea disciplinară va fi realizată de către Consiliul superior de disciplină al Inspectoratului General al Poliţiei Române", se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne, în care se mai precizează că, în conformitate cu prevederile Statutului poliţistului, sancţiunea disciplinară se aplică numai după cercetarea prealabilă şi după consultarea consiliilor de disciplină.

Caragea nu comentează

Şeful IPJ Gorj, Viorel Salvador Caragea, nu a făcut ieri nici un comentariu pe marginea deciziei luate de ministrul Radu Stroe. El a menţionat că nu a primit nicio decizie, nici un document, de la superiorii de la Bucureşti şi, ca urmare, nu poate oferi nici un punct de vedere. Inspectorul şef a precizat însă anterior că împotriva sa au fost depuse mai multe plângeri şi contestaţii, toate fiind soluţionate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova cu neînceperea urmăririi penale. Printre cei care l-au reclamat s-a aflat şi fostul său adjunct Ion Voinescu, pensionat de la 1 iulie, acesta reclamând comportamentul abuziv al şefului IPJ Gorj în relaţiile cu subordonaţii, dar şi cu persoanele anchetate.

Ministrul Stroe a confirmat vineri seara la Realitatea TV numărul mare se reclamaţii la adresa lui Caragea: „Într-adevăr au venit foarte multe sesizări, au fost lansate multe imagini în media, chiar și memorii ale subordonaților. Noi am finalizat aici ancheta, dar vreau să fac o precizare. Durează foarte mult să controlezi veridicitatea faptelor sesizate. E o problemă foarte complicată”.

Râmescu, 23 de zile în greva foamei

Verificările făcute acum din ordin al lui Radu Stroe nu au însă legătură cu plângerile depuse la Craiova împotriva lui Caragea, ci cu memoriul pe care omul de afaceri Mihai Râmescu i l-a înaintat ministrului de interne după ce acesta a început un protest, inclusiv cu greva foamei, la Motru. Râmescu a organizat şi un protest cu cei 200 de angajaţi ai săi pentru a denunţa controalele abuzive ale Poliţiei, controale făcute la comanda lui Caragea, cu care nu a vrut să se înţeleagă într-o afacere, spune el. După protestul de la Motru şi seria de atacuri publice, Râmescu s-a trezit şi el implicat într-un dosar penal ce vizează modul în care a făcut un schimb de terenuri cu fosta SNL Oltenia, la Slivileşti, schimb în urma căruia acesta se poate considera strămutat de lux întrucât a fost despăgubit cu aproape 7 miliarde de lei vechi şi o bucată de teren în centrul municipiului Motru.

Mihai Râmescu a anunţat că vineri seara, după ce a văzut declaraţiile ministrului Stroe privind finalizarea controlului de la Gorj, a decis să renunţe la greva foamei. „Sunt foarte slăbit, dar mă bucur că protestul meu a fost ascultat şi că s-a făcut verificarea aspectelor semnalate”, a declarat Râmescu, care a făcut greva foamei timp de 23 de zile.

Viitorul lui Caragea, necunoscut

În acest moment nu este clar dacă Viorel Caragea va fi sau nu găsit vinovat de purtare abuzivă ori dacă va fi sau nu menţinut pe funcţie. Chiar ministrul Stroe a menţionat că este devreme pentru concluzii: „Concluzia nu e pusă. Am finalizat doar activitatea de control. Întocmim rapoartele pe toate activitățile de muncă. Nu vă pot spune nimic acum. Sunt foarte multe lucruri care se confirmă, sunt foarte multe lucruri care nu se confirmă. Deocamdată nu am ajuns la sancțiune pentru că s-a verificat pe toate liniile de muncă. Acum facem sintezele și vom vedea la ce concluzie ajungem din toate cele care s-au dovedit a fi reale, le înlăturăm pe cele care nu pot fi demonstrate. Împreună cu Domnul Tobă, că este șeful IGPR o să ajungem la o concluzie și vom stabili sancțiunea. Nu știu care e decizia: dacă e cazul de scoatere, nu cred, poate mutare, e o posibilitate sau altă sancțiune. Toate le punem pe hârtie în termen de 10 zile”, a mai precizat Radu Stroe vineri, la Realitatea TV.

55 – de plângeri au fost depuse la MAI împotriva lui Caragea în perioada 2012-2013

Ce riscă Viorel Caragea

Sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate poliţistului sunt:

a) mustrare scrisă;

b) diminuarea drepturilor salariale pentru funcţia îndeplinită cu 5 - 20% pe o perioadă de 1 - 3 luni;

c) amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare, pe o perioadă de la 1 la 3 ani;

c^1) trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut;

d) destituirea din poliţie.

Sursa: Statutul poliţistului

Vizualizări: 270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: