Care sunt riscurile medicamentelor pentru dureri de cap

De multe ori ne întrebăm dacă e bine să luăm medicamente la primele dureri de cap. E mai bine să iei un medicament, ştiind că are şi el unele riscuri constând în dependenţă sau efecte secundare sau e mai bine să suporţi cu stoicism durerea de cap sperând că va trece?

Medicii recunosc că orice medicament are contraindicaţii şi efecte secundare. Mai rău, combinaţiile unor medicamente pot aduce riscuri şi mai mari, necunoscute nici de medici. Totuşi, dacă sunt disponibile în farmacie medicamentele nu pot să fie atât de periculoase încât să nu apelezi la ele şi să suporţi o durere de cap.

Dacă alegi pastilele, citeşte prospectul

Medicii susţin că e mai bine să iei pastile decât să suporţi durerea de cap. Sunt atâtea medicamente care te pot scăpa de durere în câteva minute şi în plus, în ziua de azi nu ne permitem luxul de a lua o pauză de câte ori ne doare capul. Dacă ai o durere de cap şi eşti la serviciu, la şcoală sau în altă situaţie unde ai nevoie de concentrare, nu ezita şi ia un paracetamol sau un antiinflamator, de exemplu un ibuprofen. Un astfel de medicament luat de două sau trei ori pe săptămână nu îţi poate face rău dacă eşti o persoană sănătoasă. Însă înainte de a-l lua trebuie să citeşti contraindicaţiile de pe prospect.

Şi pastilele pot provoca dureri de cap

Este în regulă să iei câteva pastile de cap pe săptămână, dar dacă trebuie să iei mai mult de două sau trei, e cazul să mergi la medic pentru a afla care e cauza durerilor de cap. Este posibil să fie provocate chiar de pastilele pe care le iei. Acestea au efect timp de câteva ore, dar când medicamentul e eliminat din organism efectul lui dispare şi durerea de cap revine. Asta înseamnă că trebuie să iei o nouă pastilă, care la rândul ei va avea efect doar pe termen scurt şi astfel intri într-un cerc vicios, în care durerile sunt rezultatul unui soi de sevraj. În acest caz trebuie să renunţi la pastile şi "durerile de sevraj" vor trece în câteva săptămâni.

Efectele secundare

Paracetamolul, oricât de banal ar părea, este foarte toxic pentru ficat şi nu trebuie să iei mai mult de două grame pe zi timp de maxim cinci zile. Nu trebuie să combini medicamentele pe bază de paracetamol şi nici să combini acest medicament cu cafea multă sau cu alcool, alte substanţe care solicită ficatul. Şi antiinflamatoarele au pericolele lor. Dacă iei ibuprofen în fiecare zi timp de peste 14 zile, rişti să îţi afecteze rinichii şi stomacul. Supradoza de antiinflamatoare este una din principalele cauze de ulcer.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: