Carieră CEO în pericol. Amendă pentru poluare

Activitatea carierei Roşiuţa ar putea fi blocată, dacă CE Oltenia nu va investi în reducerea nivelului prafului şi zgomotului la depozitul de cărbune. Compania energetică a fost amendată de Garda de Mediu Gorj pentru aceste deficienţe. Controlul a avut la bază o sesizare depusă de un cetăţean din Roşiuţa care locuieşte în apropierea depozitului.

Gospodăria lui Florin Trăistaru se află la doar câteva sute de metri de depozitul de cărbune al carierei Roşiuţa. Motreanul spune că activitatea depozitului îl afectează zi de zi. Şi asta de ani buni. „Am depus multe sesizări, atât la Garda de Mediu, cât şi la Agenţia de Mediu. Nori de praf se ridică, de trei ani ne confruntăm cu această problemă, mai ales că avem locuinţa la nici 200 de metri de depozit. Au zis că CEO s-a angajat să rezolve problema cu praful, dar nu fac nimic. Mă ignoră şi zic că nu e praf şi dacă e, nu au ce să le facă cei de la Mediu. Omoară oamenii cu praful, nu se poate respira”, a spus Florin Tăristaru din Roşiuţa.

Comisarii de mediu au făcut un control şi au stabilit că nivelurile de praf şi zgomot depăşesc limitele permise de lege, drept care au aplicat o amendă usturătoare. Au lăsat şi măsuri care, dacă nu sunt respectate, ar putea bloca activitatea carierei. „Au fost mai multe sesizări de la acest cetăţean. Au vizat poluarea cu praf şi zgomot, aspecte care s-au confirmat cu ocazia controalelor. S-a aplicat o sancţiune de 50 mii lei conform legii protecţiei atmosferei. Am dispus şi măsuri pentru reducerea poluării prin încadrarea valorilor în limitele standardelor în vigoare. Dacă nu reduce nivelul poluării, riscă suspendarea autorizaţiei de mediu a carierei Roşiuţa”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj.

Astfel de probleme au fost şi la Rovinari, provocate de activitatea depozitului de cărbune al carierei Roşia. Pentru a reduce nivelul zgomotului, a fost realizat un zid de protecţie din panouri fonoizolante.

Vizualizări: 3,765

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: