Cariera Roşia Jiu va fi deschisă. Încep exproprierile

Cariera Roşia Jiu va fi deschisă şi va avea o capacitate de exploatare de 8.000.000 tone de lignit pe an. Informaţia apare într-un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Realizarea lucrărilor implică exproprierea unor imobile ce se află în această zonă.

Ministerul Dezvoltării Regionale a iniţiat un proiect ce prevede deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Roşia de Jiu din judeţul Gorj, la o capacitate de opt milioane tone lignit pe an. „Durata de realizare a lucrării este estimată la maxim 40 ani, iar costul lucrării este estimat la aproximativ 577 milioane lei (fără TVA)”, se arată  se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Pentru demararea lucrărilor, cei care deţin proprietăţi pe respectivul amplasament vor fi expropriaţi de statul român prin Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) „Pentru realizarea acestei lucrări, terenurile ce urmează a fi expropriate sunt proprietate privată a persoanelor fizice în suprafaţă totală de 910,66 ha, repartizate pe teritoriul administrativ al Comunei Fărcăşeşti. Din suprafaţa totală de 910,66 ha, 1,13 ha este teren categoria «curs construcţii» localizat în localitatea Fărcăşeşti-Moşneni – 0,89 ha şi în localitatea Timişeni – 0,24 ha”, se mai arată în documentul citat.

Şase gospodării, mutate la Vărsături

În perimetrul carierei se mai află şi o biserică, ce va fi reconstruită în localitatea Vărsături- Amaradia Târgu Jiu, precum şi şase gospodării. Pentru relocarea gospodăriilor s-a pus la dispoziţie o suprafaţă de 200.000.mp în localitatea Vărsături- Amaradia Târgu Jiu pe terenul proprietate privată a expropriatorului, unde sunt deja reconstruite gospodăriile pe cheltuiala expropriatorului. Este cunoscut faptul că în cariera Roşia Jiu exploatarea lignitului a început din anul 1973 prin punerea în funcţiune a unui excavator cu rotor şi a unei linii tehnologice de transport pe benzi şi a unei maşini de haldare. Suprafaţa afectată de carieră este 6,3 hectare, în acest perimetru existând sediul carierei, depozitul de cărbune şi benzi transportoare.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: