Cariera Seciurile închisă, minerii mută utilajele

Cariera Seciurile a fost închisă, susţine primarul din comuna Roșia de Amaradia, care spune că joi au fost semnate documentele. Reprezentanții din minerit susțin că nu este vorba de o închidere a carierei, ci se mută frontul de lucru spre Olteț pentru că s-a terminat rezerva de cărbune la Seciurile. Autoritățile dau asigurări că angajații nu-și vor pierde locul de muncă, iar mutarea frontului de lucru se va face printr-un program bine stabilit, pentru care există fonduri alocate.

Primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, şi-a exprimat zilele trecute temerea că închiderea carierei va fi grăbită de faptul că zeci de sinistraţi au obligat CE Oltenia să le reconstruiască gospodăriile. De ce i-a fost teamă, n-a scăpat. „Cariera este declarată închisă de joi, de la ora 12.00, când au fost semnate documentele. Încercăm să punem în practică cealaltă variantă, aceea de extindere spre Berbești, dar asta însemnă autorizații de la CEO. La primărie nu a ajuns nimic. Știu asta din discuțiile purtate cu cei de la minerit, extinderea spre Olteț este singura variantă care ne dă continuitate mineritului în zonă. Din ce am înțeles, au fost alocate 80 de miliarde de lei pentru închiderea minei, asta înseamnă că vor avea alte sarcini de serviciu pentru cel puțin un an. Este nevoie de nivelarea terenurilor, redarea acestora în circuitul agricol. Salariații vor fi folosiți la acest timp de activitate. Cărbune nu se mai livrează nimic. Nu se mai depozitează de joi nimic”, a declarat Liviu Cotojman, primar comuna Roșia de Amaradia.

Utilajele se mută în noul front de lucru

Primarul comunei Roșia de Amaradia are mari speranțe că activitatea minieră va fi în zonă cel puțin pentru următorii cinci ani, asta pentru că din discuțiile purtate cu cei din minerit s-a început dirijarea utilajelor spre noul front de lucru. Urmează însă negocieri cu cetățenii care au terenuri în zona unde se va excava. „Din ce am înțeles, se lucrează la dirijarea utilajelor spre Cheile Oltețului. Trebuia să vină un evaluator aici în zonă, pentru a evalua terenurile cetățenilor cu care se va trece la negocieri pentru despăgubiri și acum CEO trebuie să aloce fonduri pentru acest nou proiect. Trebuie să demonteze benzile de acolo și să le monteze în direcția cealaltă. Excavatorul se retrage și în retragere se mai nivelează și dacă o să găsească cărbune va fi exploatat. Zăcământul de cărbune e epuizat. Se va livra din depozit. Lucrurile sunt pe final. Oamenii vor fi preluați cel mai probabil de Berbești, deși ei au de lucru tot pe raza localității în următorii 5-6 ani, dacă va merge această variantă. Dacă nu, vor lucra pe închidere cât va dura acest proces, cert e că a început procedura de închidere. Ei încearcă să le strângă de aici și nu să le bage în depozit, ci să le monteze pe noul front, dar nu s-au primit fonduri”, a mai explicat primarul.

S-a epuizat zăcământul de cărbune

Reprezentanții Exploatării Miniere Berbești susțin că nu este vorba de o închidere a Carierei Seciurile, ci doar se mută frontul de lucru spre Olteț, din cauza epuizării zăcămintelor de cărbune din zona în care sunt acum. „Nu știu cine a declarat Cariera închisă. Este vorba de o carieră care și-a termina rezerva de cărbune, iar când se întâmplă acest lucru, nu se declară nici închisă, nici deschisă. Este vorba de o epuizare de zăcământ și se trece activitatea în alt front de lucru, pentru care sunt documentații făcute și se fac lucrările necesare pentru noul câmp minier. A început această procedură, sunt programe de lucru întocmite pentru fiecare zi în parte, cu oameni pe echipe și se va trece în noul câmp. Angajații sunt angrenați în activitatea de mutare a subansamblelor și a utilajelor. Nu se pune problema disponibilizărilor. Este exclus așa ceva. Oamenii au de lucru dar singura diferență e că nu se mai lucrează în trei schimburi, ci în 2 schimburi, până când primul excavator va ajunge în noul front de lucru. Se trece la procedura pentru achiziția de terenuri, trebuie să facem drum pentru utilaje. Dacă avem buget, o să facem și îmbunătățiri. S-au primit fonduri și avem bani pentru așa ceva, dar nu pot să vă spun suma”, a declarat Gheorghe Chelcea, directorul exploatării Berbeşti din care face parte cariera Seciurile.

Vizualizări: 264

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: