Carierele private au „teleportat” cărbunele livrat RAAN

Trei cariere miniere private din Gorj au încasat de la RAAN Severin cu aproape 300.000 de tone de cărbune mai mult decât apar în documentele de transport. Constatarea a fost făcută de Garda Financiară Gorj, în urma unui control. Cazul a fost trimis la Poliţie pentru continuarea cercetării, urmând să se stabilească dacă RAAN a plătit carierelor private mai mult cărbune decât a primit. Explicaţia celor de la cariere este aceea că maşinile erau încărcate la capacitatea permisă de legislaţia rutieră, cântărite, eliberate bonurile de cântar, după care erau supraîncărcate şi trimise în cursă. Cu alte cuvinte, cei de la RAAN au plătit cantitatea primită de cărbune, dar cei de la cariere ar trebui atunci traşi la răspundere pentru distrugerea cu bună ştiinţă a drumurilor publice.

Garda Financiară Gorj a întreprins o acţiune de control la începutul acestui an la carierele private din Bazinul Carbonifer Motru, care au livrat cărbune la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu-Severin. Controalele s-au efectuat în baza unei solicitări a reprezentanţilor Ministerului Economiei. În urma controlului efectuat de comisarii Gărzii Financiare s-a constatat o diferenţă majoră în ceea ce priveşte cantităţile de cărbune livrate de  trei cariere private şi cantităţile recepţionate de RAAN. „În perioada 2011-2012, la trei societăţi comerciale la care s-a finalizat acţiunea de control a rezultat că acestea au furnizat direct şi indirect către RAAN, conform tichetelor de cântar din dotare, cantitatea de 1.144.055 tone cărbune, în timp ce pentru aceeaşi perioadă, RAAN a confirmat că a primit de la cele trei societăţi cantitatea de 1.428.021 tone cărbune. Rezultă că RAAN a confirmat primirea în plus a cantităţii de 283.966 tone, în valoare aproximativă de 17.605.892 lei”, a declarat Gigel Capotă, comisarul şef al Gărzii Financiare Gorj.

Una dintre ipoteze ar fi că diferenţa de cărbune a reieşit după ce maşinile erau încărcate şi cântărite cu cantităţi de cărbune care se apropiau de limita maximă admisă pe drumurile publice, maşinile fiind reîncărcate, fără a se mai elibera bon de cântar şi aviz de însoţire pentru cantităţile încărcate în plus. Mai mult, în ceea ce priveşte puterea calorifică a cărbunelui livrat, se realizau corecţii de preţ în funcţie de puterea calorifică, acestea fiind în defavoarea societăţii de stat şi în favoarea carierelor private.

IPJ Gorj şi Ministerul Economiei vor face cercetări

Dosarul în această cauză a fost transmis de Garda Financiară Gorj atât Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj cât şi la Ministerul Economiei. „Corpul de Control al Ministerului Economiei să facă o analiză a puterii calorifice a cărbunelui aflat în stoc la RAAN, în corelaţie cu valoarea corecţiilor de preţ plătite anumitor furnizori, iar Serviciul de Investigare a Fraudelor să cerceteze modul de întocmire a facturilor fiscale pe cantităţi mai mari decât cele din documentele primare având în vedere diferenţa cantitativă confirmată în plus de RAAN, mai ales că „justificările” privind cântărirea nu reflectă un mod de lucru unitar şi real”, a mai spus Gigel Capotă.

La finalizarea cercetărilor, Garda Financiară Gorj va stabili cu exactitate prejudiciile aduse societăţii de stat sau bugetului consolidat al statului.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: