Casele de amanet, aduse la sapă de lemn de gorjenii săraci

Gorjenii şi-au vândut toate lucrurile de valoare. Afirmaţia este făcută de angajaţii caselor de amanet care au ajuns la sapă de lemn de când nu mai vine nimeni să amaneteze. Aceştia mai spun că amanetul a fost o afacere profitabilă la începutul crizei.

De când a început criza, gorjenii au luat cu asalt casele de amanet. Bijuterii de aur, telefoane, calculatoare, laptop-uri şi electrocasnice sunt duse la amanet în schimbul unor sume de bani. Clienţii fideli ai amanetului sunt persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 90 de ani care nu se mai pot descurca cu banii şi aleg să renunţe o perioadă de timp sau definitiv la unele lucruri pentru că puţini sunt cei care îşi mai ridică obiectele amanetate. Reprezentanţii caselor de amanet susţin că de la o zi la alta numărul clienţilor scade pentru că oamenii nu mai au ce să amaneteze. „Să ştiţi că nici amanetul nu mai este o afacere profitabilă. Ce-i drept a fost cândva şi mai ales perioada de la începutul crizei, când o duceam foarte bine. Oamenii veneau, amanetau, treceau pe la noi, mai prelungeau, veneau le scoteau  şi le amanetau iarăşi până primeau banii de la serviciu, de la rudele plecate în străinătate şi tot aşa. Noi erau mulţumiţi, oamenii aveau bani dar acum s-a schimbat treaba. Când a venit criza, oamenii au amanetat aproape tot ce aveau. În primul rând aur, telefoane, electrocasnice, calculatoare, laptop-uri şi alte obiecte pe care noi le-am putut evalua în bani dar mulţi dintre ei nu au venit să le mai ridice şi acum nu mai au ce să mai amaneteze. Aveam mulţi clienţi pe zi, de abia făceam faţă iar acum dacă avem cinci, şase, dacă vin zece e chiar foarte bine. Nu putem să spunem că amanetează numai o categorie de persoane. Toţi de la 18 ani şi până la 90 vin la amanet că au nevoie de bani”, a declarat Nicolae Jitaru, reprezentantul unei case de amanet.

 „Nu ştiu ce să zic. Amanetăm cât putem că de scos nu ştiu dacă mai avem vreo şansă şi până la urmă o să ajungem să nu mai avem ce să amanetăm, poate ne vindem şi pe noi într-un final că banii ăştia nu se mai ajung deloc şi o dată ce ai început să amanetezi nu-ţi mai poţi reveni”.

Comisioanele variază de la o casă de amanet la alta şi sunt mai mici pentru bijuteriile din aur şi mai mari pentru electrocasnice.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: