Castelul din Turburea, redat circuitului turistic

Castelul Roşianu din Turburea va fi redat circuitului turistic. Potrivit autorităţilor locale, Mitropolia Olteniei a demarat procedurile de restaurare a monumentului istoric. Castelul Roşianu este o clădire veche de peste 150 de ani care a fost construită de un arhitect din Italia. Deşi a devenit o ruină, castelul este vizitat de turişti din toată ţara. Monumentul este locul preferat unde mirii îşi fac fotografii.

O ruină situată pe o colină din Turburea ar putea deveni unul dintre cele mai atractive obiective din zona Olteniei. Asta întrucât autorităţile locale au luat legătura cu reprezentanţii Mitropoliei pentru ca monumentul istoric să poată fi restaurat. Este vorba despre Castelul Roşianu, o clădire veche de peste 150 de ani, construită de un arhitect italian.

Primarul Ion Bârcă spune că Mitropolia Olteniei a demarat deja procedurile de restaurare a castelului. „Am vorbit cu reprezentanţii Mitropoliei Olteniei în vederea redării castelului în circuitul turistic. Am înţeles că dumnealor au un proiect pe fonduri europene şi că primele proceduri în vederea restaurării monumentului istoric au fost deja demarate. Fără sprijinul Mitropoliei nu am fi avut nici o posibilitate de a restaura castelul, întrucât lucrările costă foarte mulţi bani şi nu ne putem permite să-i alocăm din bugetul”, a declarat Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.

Dacă ar fi reabilitat, în mod sigur castelul va atrage aici foarte mulţi turişti. Şi în momentul de faţă, există turişti care vin special în Turburea pentru a vedea ruinele. „Arhitectura castelului este una deosebită. Aici vin frecvent miri în ziua nunţii şi se filmează, fac poze. Mai vin şi turişti care văd castelul pe internet şi vor să facă poze. Dacă ar fi reabilitat poate lunar ar veni în Turburea sute de turişti”, a precizat Ion Bârcă.

POVESTE

Localnicii nu cunosc povestea acestui castel, ci doar câteva aspecte generale. Cert este că proprietarul a fost boierul Roşianu care, neavând urmaşi, a lăsat castelul statului. De-a lungul timpului castelul a avut mai multe întrebuinţări. „Am înţeles că acest castel a fost al boierului Roşianu, care nu a avut copii şi a lăsat construcţia statului. Se spune acest castel fusese folosit ca şi dispensar. Bătrâni zic că aici veneau femeile să nască. Ar fi frumos să fie reabilitat pentru că şi aşa vin aici mirii şi fac poze, dacă s-ar amenaja cred că ar veni aici turişti din toată Oltenia”, spune un localnic.

Vizualizări: 473

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: