Secretele din spatele unei vieţi de o sută de ani

O gorjeancă din comuna Turburea va fi aniversată peste câteva zile atât de familie, cât şi de către autorităţile locale întrucât urmează să împlinească vârsta de 100 de ani. Polina Diţă din satul Poiana crede că a moştenit longevitatea de la mama ei, care la rândul său a trăit tot aşa de mult. Secretul? Munca. Până vara trecută, Polina Diţă a muncit în gospodărie. Deşi simţea că puterile îi slăbiseră, femeia nu şi-a abandonat grădina şi cu ajutorul unui cuţit de bucătărie a reuşit zi de zi să înlăture buruienile. Asta pentru că sapa era prea grea pentru ea. Polina Diţă spune că un alt ingredient de bază al longevităţii este aerul curat din mediul rural şi alimentaţia sănătoasă.

Polina Diţă din satul Poiana, comuna Turburea, a ajuns la vârsta de 100 de ani, deşi soarta a fost dură cu ea. Rămasă văduvă la doar 30 de ani, necazul a lovit-o din nou când fiul i-a decedat. Fiind o femeie frumoasă, în tinereţe Polina Diţă a avut mai mulţi pretendenţi, însă nu a mai dorit să se recăsătorească întrucât avea o fată de crescut şi se temea ca nu cumva aceasta să fie persecutată de viitorul tată. De una singură a trebuit să răzbească în viaţă şi clădească un viitor bun pentru fiica sa. Cu câteva zile înainte de a împlini 100 de ani, Polina Diţă spune că secretul longevităţii sale este munca. „Munca m-a ţinut în viaţă până la vârsta asta. Am lucrat la colectiv, mi-am crescut fata, mereu am avut gospodărie frumoasă. Nu m-am recăsătorit pentru a nu aduce un alt tată care să-mi bată fiica”, a declarat Polina Diţă.

Nici la o vârstă foarte înaintată aceasta nu a renunţat la muncă. Până vara trecută a lucrat în grădină, în ciuda faptului că unelte agricole deveniseră prea grele pentru puterile ei. „Nici bătrână fiind nu m-am lăsat de muncă. Pentru că sapa era grea, aveam un cuţit cu care scoteam buruienile din grădină. Măturam curtea cu o măturică mică. Nu puteam să stau să mă uit când fata şi ginerele meu munceau”, a precizat Polina Diţă.

Alimentaţia sănătoasă, un alt secret al longevităţii

Polina Diţă spune că nu a luat niciodată antibiotice şi nu a făcut injecţii. Aceasta se trata de răceală prin leacuri băbeşti, bea ceaiuri şi mânca usturoi şi ceapă. În ceea ce priveşte alimentaţia, Polina Diţă spune că nu a cumpărat nimic din magazine, folosind numai produse obţinute în gospodăria sa. „Am trăit atâta pentru că am avut de toate. Nu mi-a lipsit nimic. Nu am cumpărat niciodată mâncare din magazin. Aveam porcul meu, păsări, capre şi mereu beam lapte de capră. Mâncam ouă de la găinile mele, puneam fasole pe loc şi o vânturam. Legume nu am mâncat niciodată din seră, ci numai din grădina mea. Dulciuri făceam eu: cornuleţe, cozonac şi clătite. Acum mai mănânc câte odată dulciuri cumpărate, napolitane şi ciocolată pentru că îmi aduc nepoţii, strănepoţii şi stră-strănepoţii. Nu am luat niciodată medicamente şi nici nu am făcut injecţii”, spune Polina Diţă.

A fost de folos familiei

baba_turburea_2Deşi foarte multe persoane consideră bătrânii ca fiind o povară, Polina Diţă a fost mereu de ajutor familiei. Ea a crescut mai multe generaţii de copii, în prezent având şi stră-strănepoţi. „Mama ne-a fost de foarte mare ajutor. Până vara trecută a lucrat în grădină. Acum nu mai poate face acest lucru pentru că s-a lovit când a vrut să-şi schimbe perdeaua de la camera ei. Dacă nu era ea, nu aveam acum o pensie. A crescut nu numai nepoţii, dar şi strănepoţii”, a declarat fiica Polinei Diţă.

La rândul său, Polina Diţă spune că nu s-a plâns niciodată de oboseală şi că din contră s-a bucurat pentru că a putut fi de folos familiei. „Nu m-am plâns de nimic. Luam copiii în braţe şi mergeam cu animalele la păscut. Iarna mă lua o nepoată la ea pentru a putea să-i am grijă de copii când pleca la serviciu. Şi nepoţii şi strănepoţii mă iubesc, de fiecare dată când vin pe la mine îmi aduc câte ceva”, a menţionat Polina Diţă. Bătrâna s-a gândit şi la vremuri mai grele şi a agonisit câteva din munca ei. „În cufărul de zestre am tot pregătit pentru când îmi va suna ceasul. Am batiste, pânză, haine. Nu vreau ca atunci să dea lumea din colţ în colţ şi mi-am strâns tot ce îmi trebuie”, spune Polina Diţă.   

VIZITĂ

Autorităţile locale ştiu că „tanti Polina” va fi aniversată în aceste zile şi îi pregătesc o surpriză. Chiar primarul comunei Turburea va merge să o vizite şi să-i ureze toate cele bune. „Vineri, vom merge la tanti Polina pentru că este cel mai longeviv cetăţean al comunei. Îi vom duce un tort, o sticlă de şampanie, un cozonac şi un premiu în bani. Este vorba de câteva milioane de lei vechi, suma exactă urmând să o stabilesc împreună cu colegii mei”, a declarat Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: