Câți salariați ai CE Oltenia au decizii de respingere a cererilor de pensionare

Peste o mie de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au primit decizii de respingere a cererilor de pensionare, depuse la Casa de Pensii Gorj pe Legea 197/2021. Zeci dintre ei au atacat deciziile de respingere în instanță.

„La nivel național, au fost înregistrate aproximativ 5.000 de cereri din care, 1.280 înregistrate la CJP Gorj. Aceste dosare de pensionare au fost analizate și procesate de către instituția noastră în conformitate cu Legea nr. 263/2010, cu toate modificările și completările ulterioare și au fost emise 1.277 decizii privind respingerea pensiei pentru limită de vârstă. Numai 3 persoane au primit decizie de pensionare pentru limită de vârstă deoarece au îndeplinit condițiile de stagiu de cotizare și vârstă redusă la data depunerii cererii“, a comunicat Casa de Pensii Gorj.

Minerii și energeticienii au interpretat legea în sensul în care perioada lucrată în trecut în cariere și termocentrale se asimilează condițiilor speciale de muncă, iar asta le-ar fi adus o reducere cu până la 13 ani a vârstei de pensionare.

Casele de pensii susțin însă că aceste condiții speciale sunt recunoscute doar după 18 august 2021, data la care legea 197 a intrat în vigoare.

„Cele 1.277 de persoane nu au făcut dovada încadrării în condiții speciale, pentru perioadele anterioare datei de 18.08.2021“, a transmis Casa de Pensii Gorj.

Salariații așteaptă de la noul guvern o ordonanță de urgență prin care să se poată pensiona acum la 52 de ani, dacă au 30 de ani vechime în muncă, din care 25 lucrați în cariere și termocentrale.

Vizualizări: 4,983

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: