Ce fac primarii cu banii primiţi în decembrie de la guvern

Zeci de primării din Gorj au primit bani la sfârşit de an de la guvern pentru finalizarea unor investiţii. Suma alocată Gorjului este suficientă primarilor să înceapă anul 2015 fără datorii. Cei mai mulţi bani din fondul de rezervă al guvernului au ajuns la Târgu Jiu, Motru, Turceni, Bâlteni şi Logreşti. Banii care nu vor putea fi cheltuiţi până la finalul anului vor fi reflectaţi în excedentul bugetului local şi pot fi utilizaţi în 2015, cu condiţia păstrării destinaţiei.

Primarii care au primit bani de la Guvern înainte de Crăciun pentru finalizarea investiţiilor s-au arătat de-a dreptul mulţumiţi de această măsură care le dă şansa să intre în noul an fără datorii. Cei mai mulţi primari vor cheltui banii pentru finalizarea anumitor obiective. Primarul de la Târgu Logreşti va folosi suma de 1.000.000 lei pentru finalizarea alimentării cu apă a comunei. „Am primit banii acum la sfârşitul anului pentru finalizarea acestui proiect, 10 miliarde lei vechi am primit. Este un proiect mai vechi ce presupune alimentare cu apă în trei sate integral şi două sate parţial, în total 15 kilometri de apă şi canal. Lucrarea este finalizată în proporţie de 85% urmând ca din 5 ianuarie să reluăm lucrările. Banii au venit la fix”, a declarat Ion Băluţă, primarul din Târgu Logreşti.

Bârcă: „Nu s-a ţinut cont de culoarea politică”

Primarul din Turburea, Ion Bârcă, a primit de la guvern aproape 500.000 lei, bani pe care îi va folosi la plata facturilor unor lucrări de pe raza comunei. Bârcă a ţinut să precizeze că banii au fost repartizaţi fără a se ţine cont de culoarea politică. „Am anumite lucrări efectuate şi neplătite la o bază sportivă, asfaltarea unui drum şi împrejmuirea unei şcoli din Poiana. Ne ajung aceşti bani, este un lucru extraordinar de bun pentru că intrăm şi noi fără datorii în 2015. Aş face şi o remarcă, aceea că nu s-a ţinut cont de culoarea politică pentru că a primit bani şi colegul meu de la Roşia, şi a primit o sumă frumuşică”, a declarat Ion Bârcă, primarul din Turburea.

Primarul pedelist de la Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, a primit şi el bani la această ultimă rectificare. Peste 800.000 lei a primit primăria de la Roşia de Amaradia. „Suma de 870.000 lei primită la ultima şedinţă de guvern este suficientă pentru a achita toate datoriile localităţii, să eliminăm efectele alunecării de teren şi să proiectăm investiţii de care să se bucure cetăţenii localităţii. De data asta chiar apreciez acţiunea guvernului de repartizare a acestor sume pe ultima sută de metri a anului”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

Creştere economică

Primăria Târgu Jiu a primit cea mai mare sumă din Gorj, 6.688.000 lei. Viceprimarul localităţii a menţionat că se vor achita facturi restante, arierate şi mai multe obligaţii pe care primăria le are în această perioadă. „Aceşti bani vor rezolva multe din probleme pe care le aveam de rezolvat în această ultimă perioadă a anului, vom achita facturi, vom plăti arierate, vor fi achitate o serie de obligaţii pe care primăria le avea de achitat în această perioadă. Se face dovada că şi anul 2014 se încheie cu o creştere economică, bani s-au făcut, există suficiente rezerve”, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Primăria Târgu Cărbuneşti va folosi sumele primite la final de an pentru plata unor lucrări de asfaltare la drumuri. Viceprimarul Iuliu Călina a precizat că se aştepta la o astfel de surpriză pe sfârşit de an. „Aveam lucrări de asfaltare la un drum, Pojogeni-Cerăt, acest drum era de ani de zile aşa cum era dar acum este finalizat, este modern şi cu tot ce trebuie. Noi am solicitat aceşti bani Consiliului Judeţean şi iată că am fost şi noi prinşi cu suma de 800.000 lei”, a declarat Iuliu Călina, viceprimarul din Târgu Cărbuneşti.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a explicat faptul că au primit bani localităţile care au argumentat că au de plătit lucrări şi servicii, care nu intrau în categoria arieratelor. „Dacă aveau emise facturi au primit toate sumele pe care le-au solicitat”, a spus Călinoiu.

SUME ALOCATE

Din Gorj au primit fonduri următoarele localităţi: Prigoria – 379 mii lei; Drăgoteşti – 17 mii lei; Târgu Jiu – 6.688 mii lei; Motru – 1.553 mii lei; Rovinari  - 363 mii lei; Turceni 1.874 mii lei; Târgu Cărbuneşti – 791 mii lei; Albeni – 57 mii lei; Alimpeşti – 43 mii lei; Aninoasa – 108 mii lei; Arcani – 72 mii lei; Baia de Fier – 425 mii lei; Bălăneşti – 60 mii lei; Bărbăteşti – 633 mii lei; Berleşti – 128 mii lei; Bâlteni – 1.097 mii lei; Bolboşi – 102 mii lei; Bustuchin – 47 mii lei; Căpreni – 50 mii lei; Ciuperceni – 54 mii lei; Crasna – 235 mii lei; Cruşeţ – 299 mii lei; Fărcăşeşti – 61 mii lei; Glogova – 106 mii lei; Hurezani – 549 mii lei; Ioneşti – 469 mii lei; Logreşti – 1.000 mii lei; Negomir – 385 mii lei; Plopşoru – 837 mii lei; Polovragi – 420 mii lei; Roşia de Amaradia – 870 mii lei; Runcu – 341 mii lei; Samarineşti 101 mii lei; Săcelu – 33 mii lei; Schela – 180 mii lei; Slivileşti – 300 mii lei; Stăneşti – 160 mii lei; Teleşti – 242 mii lei; Turburea – 492 mii lei. 

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: