Ce îi cer primarii lui Ponta înainte de alegeri

Primarii îi cer lui Victor Ponta să modifice mai multe legi care îi vizează, cu câteva luni înainte de alegeri. În urma Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, edilii locali au transmis Guvernului o listă de solicitări. Principalele doleanţe ale primarilor sunt: acordarea sporului de vechime şi al sporului de 75%  acordat pentru implementarea de proiecte finanţate din fonduri externe; trecerea de la un partid la altul fără a-şi pierde mandatele; alegerea viceprimarului şi a vicepreşedinţilor consiliului judeţean numai la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean; organizarea concursurilor pentru funcţii publice de conducere să se organizeze la nivelul judeţului, nicidecum la nivel regional sau central, etc.

Edilii locali cer majorarea salariilor cu adăugarea sporului de vechime şi a sporului de 75% acordat pentru implementarea de proiecte finanţate din fonduri nerambursabile. Asta după ce salariile aleşilor s-au majorat începând cu luna iulie. Primarii gorjeni cred că modificarea legislaţiei nu mai poate fi amânată. „Asociaţia Comunelor din România a cerut Guvernului să modifice legislaţia în beneficiul primarului. Am cerut ca primarii să beneficieze de sporul de vechime. Eu, unul, am o vechime în câmpul muncii de aproximativ 40 de ani şi nu mi se pare corect să nu beneficiez de spor de vechime. Este un drept al meu pentru care am muncit. De asemenea, am cerut să ni se dea şi nouă sporul de 75% acordat funcţionarilor pentru implementarea de proiecte europene. Un primar aleargă foarte mult pentru a atrage fonduri în localitatea sa. Mai vrem să reducem numărul consilierilor pentru a se reduce cheltuielile şi să se reînfiinţeze posturile de poliţie. Totodată, am solicitat ca secretarului primăriei să i se acorde posibilitatea de a legaliza copii, să pună ştampila şi să scrie „Conform cu originalul”. Nu mi se pare normal să punem oamenii pe drumuri până la notariat ca să-şi legalizeze actele. Am trimis aceste solicitările premierului şi Guvernului României şi sperăm să ţină cont de ele”, a declarat Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin şi prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

„Primarii muncesc de trei ori mai mult decât directorii”

Primarul comunei Turburea spune că aleşii locali nu vor să pună presiune pe Guvern înainte de alegerile prezidenţiale, ci încearcă să-i facă să se aplece asupra unei probleme care trebuia rezolvată de mult. „Este un lucru extraordinar că Guvernul pare dispus să ne ia în calcul problemele. Nu este nici o presiune asupra cuiva, este vorba despre o reglementare legislativă care trebuia făcută de mult. Este normal ca un primar să primească sporul de vechime pentru că munca pe care o prestează un primar este triplă faţă de munca pe care o face un director la o întreprindere. Un director închide biroul şi pleacă acasă la ora 16.00, dacă nu chiar mai devreme, însă un primar aleargă prin comună zi şi noapte, mai ales în caz de inundaţii şi calamităţi”, a declarat Ion Bârcă, primarul comunei Turburea şi membru în Asociaţia Comunelor din România.

După părerea sa, una dintre cele mai bune solicitările adresate Guvernului Ponta vizează mutarea primarilor de la un partid la altul, fără a-şi pierde mandatul. „Mi se pare normal ca un primar să se poată muta la un alt partid, fără să-şi piardă mandatul. Primarii nu au nici un interes să plece de la un partid la altul pentru că nu mai au credibilitate în faţa oamenilor. În cauză sunt şi eu, pleci dintr-un partid când vezi că nu se mai poate altfel”, a precizat Ion Bârcă.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: