Ce mai pedepse! Cămătari trimiși la muncă în folosul comunității!

Nici cămătăria mult blamată nu mai pare „un sport” atât de ilegal ca pe vremuri, singurii gorjeni trimiși în judecată în ultima vreme pentru așa ceva, reținuți chiar în urma unui flagrant în februarie 2014, putând acum să stea liniștiți acasă pentru că judecătorii i-au condamnat, dar cu suspendare. Adică, dacă sentința rămâne definitivă, ei nu vor ajunge după gratii decât dacă mai comit vreo altă ilegalitate.

Verdictul a fost dat în condițiile în care judecătorii au decis în toamna anului trecut ca procesul să nu fie unul public, deși nu era vorba de minori în cadrul său. „Minore” par să fi fost doar acuzațiile formulate la adresa inculpaților, cap de afiș fiind celebrul Cutai din Obreja, pe numele său din dosar Constantin Luță.

„Impune inculpatului Luţă Constantin să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.(…)Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Luţă Constantin va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, obligaţie ce se va executa în cadrul Primăriei Târgu Jiu, jud.Gorj sau Colegiul Auto Traian Vuia Tg-Jiu, jud.Gorj”, au stabilit judecătorii.

Alt cămătar, aceeași pedeapsă

Constantin Luță a fost reținut 24 de ore în acest dosar împreună cu Marian Bogdan Bonculescu, acasă la ei fiind făcute cu câțiva ani percheziții la finalul cărora nici polițiștii și nici procurorii nu au prea spus ce au căutat sau găsit. De ridicat s-au ridicat atunci în special înscrisuri care confirmau acordarea unor împrumuturi, reclamațiile depuse însă împotriva cămătarilor neputând duce, cel puțin la acest moment, la o condamnare cu executare a lor, pușcăriile și așa fiind supraaglomerate. „Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Bonculescu Marian Bogdan va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, obligaţie ce se va executa în cadrul Primăriei Târgu Jiu, jud.Gorj sau Colegiul Auto Traian Vuia Tg-Jiu, jud.Gorj”, au hotărât judecătorii.

„Victimele” – Ciupilan, Potârcă, Bârcină…

Pe lista victimelor celor doi cămătari se regăsesc nume grele din Obreja și, mai ales, Meteor, o parte dintre cei care au avut de-a face cu Luță și Bonculescu fiind și ei după gratii acum în baza unor condamnări pentru evaziune fiscală. Numele lor pot fi recunoscute ușor din lista următoare. „Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Rădulescu Ion zis Ciupilan faţă de inculpatul Luţă Constantin şi obligă inculpatul Luţă Constantin la plata sumei de 30.000 lei către partea civilă, reprezentând dobânda achitată. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Mihai Ion zis Mălai Mare faţă de inculpatul Luţă Constantin şi obligă inculpatul Luţă Constantin la plata sumei de 20.000 lei către partea civilă, reprezentând dobânda achitată. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Rădulescu Ion zis Ciupilan faţă de inculpatul Bonculescu Marian Bogdan şi obligă inculpatul Bonculescu Marian Bogdan la plata sumei de 38.400 lei către partea civilă, reprezentând dobânda achitată”, au hotărât magistrații, ei stabilind și confiscarea de la cămătari a unor sume de bani.

Printre cei împrumutați se află și fostul prezidențiabil Constantin Ninel Potârcă, dar și Ion Bârcină, zis Dan Goeru, finul lui Toni Greblă. Goeru a pus gaj un autoturism de lux pentru dobânda de la un împrumut, soția sa reclamând ulterior la Poliție dobânzile mari practicate de cămătari, acum putând spera că își va recăpăta mașina.

Vizualizări: 661

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: