CE Oltenia ar fi fost profitabil la 2 euro/certificat

Liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia spun că vor să afle în ședința comisiei mixte din 13 iunie adevărul legat de situația financiară a companiei pe anul trecut și pe primele luni din acest an.

Vicepreședintele Adrian Marciuc a spus că vrea să știe dacă pierderea pe anul trecut a fost cauzată doar de costul mare al certificatelor de carbon. Potrivit unor documente publicate pe site-ul companiei, CE Oltenia a avut în 2018 o pierdere de 1.133.531.358 lei.

Un alt document arată că suma cheltuită pentru certificatele de carbon a fost de 1.282.290.000 lei. Pe cale de consecință, dacă societatea ar fi cheltuit ZERO lei pentru certificate, ar fi avut un profit de 148 de milioane de lei.

Dar, compania a avut de cumpărat circa 14 milioane de certificate. Ca să fie pe zero, fără profit, fără pierdere, ar fi trebuit să dea 10-11 lei pe certificat, adică doi euro și ceva. CE Oltenia își propusese însă să fie pe profit la un cost al certificatului de 7-8 euro, iar prețul a crescut pe parcursul anului în trepte, ajungând să depășească 20 de euro.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia ne va spune probabil că sunt calculele noastre greșite, câtă vreme potrivit managerului Sorin Boza, compania ar fi fost profitabilă la un preț al certificatului de 12-15 euro. “Dacă CE Oltenia plătea certificatul la suma prognozată de Uniunea Europeană, undeva între 12 și 15 euro, Complexul Energetic Oltenia era pozitiv financiar astăzi. Problema noastră este de a anticipa de pe acum ce vom face când va fi costul 40 de euro sau când va fi 35 de euro”, a spus Sorin Boza luni la Tele 3. “Există soluții și îmi asum ceea ce spun. Lucrăm la aceste soluții”, a fost mesajul acestuia.

Boza a precizat și că societatea este pe profit la trei luni, în acest an. Pe profit era și anul trecut în august, pentru ca două luni mai târziu să fie rectificat bugetul cu o pierdere de 975 de milioane de lei, care în final a depășit un miliard, fiind cea mai mare din istoria companiei.

Vizualizări: 2,145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: