CE Oltenia dă vina pe Ciurel pentru concedierile care urmează

Complexul Energetic Oltenia a emis miercuri seara un comunicat în care precizează că trebuie să ia măsuri de reducere a costurilor, ca urmare a pierderilor de 1.655 milioane lei din ultimii doi ani. Este vorba de pierderi înregistrate în perioada în care manager era Laurențiu Ciurel, revocat în decembrie anul trecut. Rentabilizarea companiei înseamnă două mii de concedieri în acest an, dar și închideri de capacități.

Laurențiu Ciobotarică, actualul manager al CE Oltenia, a prezentat miercuri sindicatelor situația financiară a companiei pentru anul 2015 si pentru primul trimestru din anul 2016. "In contextul in care societatea a inregistrat pierderi cumulate in ultimii doi ani in valoare totala de 1.655 milioane lei si un profit pe primul trimestru al anului 2016 in valoare de 144 milioane lei, trebuie constientizat faptul ca masurile de eficientizare si restructurare a companiei sunt necesare. Este imperios necesar ca aceste pierderi sa fie recuperate in perioada urmatoare, pentru ca aceasta companie sa ramana in piata si sa fie eficienta", arată un comunicat al companiei.

Comunicatul vorbește în continuare despre faptul că producția este în scădere, așa că trebuie luate măsuri. "In acest context financiar, coroborat cu trendul descrescator al productiei de energie bazata pe carbune, cu pretul acesteia estimat pentru perioada urmatoare, precum si cu necesitatea implementarii procesului de dezvoltare durabila si crestere a competitivitatii economice, administratia a prezentat proiectele majore care vor fi implemenate in perioada urmatoare", aracă CE Oltenia, care a prezentat în continuare măsurile.

"Strategia activitatii miniere pentru perioada 2016-2030 are ca obiectiv scaderea costului de productie pe tona de carbune si realizarea a 2,4 miliarde lei economii in perioada 2016-2020, luandu-se in calcul o cota de energie anuala aproape constanta si inchiderea unor capacitati ca urmare a epuizarii rezervelor de lignit, a lipsei de desfacere pentru carierele captive sau a costurilor mari de exploatare; Planul de eficientizare, reorganizare si restructurare a companiei pentru perioada 2016-2020, plan care a fost avizat de Consiliul de Supraveghere al companiei; Planul de disponibilizari pentru perioada 2016-2017,  incepand cu 01.07.2016, ce cuprinde 2.000 de disponibilizati programati in acest an, din care 1.067 persoane pensionabile pana la 31 decembrie 2019 (in prezent societatea are un numar de 15.168 salariati); acest plan a fost de asemenea avizat de Consiliul de Supraveghere", menționează sursa citată.

Administratia a asigurat sindicatele ca va prezenta periodic situatia financiara a CE Oltenia si a solicitat acestora solutii alternative.

Vizualizări: 4,591

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: