Ce pedeapsă riscă părinții care lasă copiii să conducă!

Legea din România sancționează aspru conducerea unui vehicul de către persoanele care nu dețin permis auto valabil. De asemenea, dacă încredințezi mașina unei persoane care nu deține carnet de conducere, chiar dacă e vorba de propriul copil, fapta e considerată infracțiune.

Din dorința de a-i învăța pe copii să conducă, sunt părinți care le permit acestora să urce la volan cu mult înainte de a împlini 18 ani. Ba chiar unii îi încurajează să facă diverse manevre cu mașina, întâi în curtea casei, apoi pe drumurile publice.

Această faptă e considerată, însă, infracțiune pentru că, acei părinți pun în pericol atât viața propriilor copii, cât și a altor persoane.

Codul Rutier prevede două sancțiuni separate, una pentru persoana prinsă la volan, cealaltă pentru proprietarul mașinii.

Conform legii, proprietarul unui autoturism răspunde penal când împrumută mașina unei persoane care:

    nu are permis de conducere;

    are permisul suspendat, expirat, anulat sau acesta nu este acceptat de legislația din România;

    a consumat alcool și are o concentrație de peste 0.80 gr./l alcool pur în sânge sau a consumat substanțe psihoactive (droguri sau medicamente cu efecte psihoactive).

De cealaltă parte, persoanele prinse că au condus fără a deține permis auto, riscă între 1 și 5 ani de închisoare.  În cazul în care un copil care nu a împlinit 14 ani e prins la volanul unei mașini, acesta nu va răspunde penal, informează ProMotor.

„Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ”, stabilește Art. 113 (2) din Codul Penal.

Iar adolescenții de peste 16 ani sunt pe deplin răspunzători pentru faptele lor. Ceea ce înseamnă că pot fi condamnați penal pentru conducere fără drept a unui autovehicul.

Iar părinții riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare dacă se dovedește că au permis acestora să urce la volanul mașinii.

Vizualizări: 463

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: