Ce riscă gorjenii care taie nucul din curte fără autorizaţie

Gorjenii care au în plan să taie nucii sau castanii de pe proprietate ar trebui să se gândească bine înainte de a proceda la tăierea propriu-zisă. Asta pentru că, potrivit legii, aceşti arbori pot fi tăiaţi doar în baza unei aprobări scrise din partea Direcţiei Agricole Gorj. Cei care nu ştiu acest lucru şi defrişează arborii fără autorizaţie riscă sancţiuni contravenţionale ce pot ajunge chiar şi la 10.000 lei.

Tăierea nucilor şi castanilor comestibili, indiferent de proprietar, se face pe baza unei autorizaţii model. Astfel, gorjenii care decid să se debaraseze de pomii din această categorie, din diverse motive, înainte de a trece la tăiere vor trebui să solicite o autorizaţie specială la Direcţia Agricolă Gorj. Această cerere trebuie înaintată cu cel puţin o lună înainte de tăiere, asta pentru ca reprezentanţii primăriei sau cei ai Direcţiei Agricole, în cazul în care este vorba de suprafeţe mai mari, să aibă timp să analizeze dacă sunt întemeiate sau nu motivele pentru care s-a decis tăierea arborilor. De cele mai multe ori, cei care procedează la tăierea nucilor sau a castanilor fără autorizaţie sunt depistaţi în urma sesizărilor venite în special de la vecini. Anul trecut nu a fost aplicată nicio amendă, însă de-a lungul anilor au fost gorjeni amendaţi pe acest considerent. “Conform legii 348 din 2003 republicată, se eliberează de către unitatea noastră autorizaţii de tăieri pentru nuc şi castan. În anul 2013 s-au eliberat 169 de autorizaţii, nu s-a dat nicio amendă. Specificăm că, dacă nu se respectă legea amenda este între 5000 şi 10.000 lei. De obicei sesizările vin la primărie, iar personalul local se deplasează la faţa locului şi constată”, a declarat Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei Agricole Gorj.

În trecut, legea prevedea ca la un nuc tăiată să fie replantaţi cinci nuci. Noile reglementări nu mai prevăd acest aspect.

Staţiunea Pomicolă defrişează 6 hectare de nuci

Conducerea Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare Horticolă din Drăgoieni a solicitat joi autorizaţia pentru a defrişa o plantaţie de nuci care se întinde pe câteva hectare. „Este vorba de o suprafaţă de 6 hectare de nuc care a intrat în declin din punct de vedere al potenţialului productiv, dar şi al amortizării. Este o colecţie de soiuri într-un câmp de cercetare din Drăgoieni şi nu mai este rentabilă, mai ales că zona în care este amplasată a fost afectată ani la rândul de exces de umiditate, prin alternanţă cu perioadă de secetă, la care s-au suprapus temperaturile scăzute sub minus 25 de grade în iarna 2011-2012. Plantaţia are 40 de ani”, a spus Ion Călinoiu, directorul staţiunii.

Defrişarea nucilor respectivi se va face cel mai probabil în primăvara acestui an, urmând ca terenul rămas liber după înlăturarea pomilor şi a rădăcinilor acestora să fie cultivat cu grâu sau mazăre.

Au scăpat de plata impozitului pe venit

Conform conducerii Direcţiei Agricole Gorj, anul trecut a fost acordată o  autorizaţie pentru defrişarea unei plantaţii de nuci din Bumbeşti Piţic, la solicitarea proprietarilor. „Plantaţiile au fost ale unui boier, nişte suprafeţe mai mari. Introducându-se impozitul pe plantaţii mai mari, pe venitul agricol, pomii fiind îmbătrâniţi şi neluând mari producţii de pe ei au solicitat autorizaţia pentru defrişare”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole Gorj, Dan Tănăsescu.

Vizualizări: 3,340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: