Ce salariați din carierele miniere au câștigat sporul de tură

Sute de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au dat compania în judecată pentru sporul de tură, dar numai câțiva au câștigat. Este vorba de un spor de 5,5% pe care îl primesc salariații din termocentrale, pentru că acolo se lucrează în flux continuu. Doar salariații de la pompe, de la Cariera Peșteana, au câștigat sporul, pentru că acolo se lucrează șapte zile pe săptămână.

„Doar câțiva salariați de la Peșteana au câștigat sporul de tură”, a spus Sorin Olaru, director adjunct Resurse Umane la CE Oltenia. Este vorba de cei care lucrează la Cariera Peșteana, la asecări, unde apa trebuie evacuată non-stop pentru a nu fi inundată cariera.

Ceilalți salariați din cariere au încercat și ei să obțină acest spor, susținând că lucrează în ture și considerându-se discriminați. „Salariații de la stații de pompe, intervenții electrice sau benzi transportoare sunt programați inclusiv sâmbăta și duminica, 7 zile din 7, trebuie să fie prezenți în caz de avarie, pentru revizii, iar stațiile de pompe funcționează în flux continuu, utilajele sunt cuplate la curent electric, există cabluri, benzi, circuite. De asemenea, salariații din sistemul energetic au beneficiat și beneficiază în continuare de acest spor, iar motivul pentru care salariații din minerit nu au beneficiat de același tratament reprezintă în mod clar o defavorizare, chiar  discriminare”, se arată într-una din plângerile făcute de mineri în instanță.

În CCM al Complexului Energetic Oltenia se menționează că sporul de tură de 5,5% se acordă și salariaților din alte subunități care sunt programați în tură continuă cel puțin o lună calendaristică. Cu toate acestea, instanța a apreciat în cele mai multe cazuri că nu se justifică acordarea sporului. „Astfel, din actele care dovedesc evidența muncii la nivelul locului de muncă, rezultă că dispecerii din cadrul unității nu au o activitate continuă, locul de muncă fiind astfel organizat încât după 5 zile lucrătoare întreaga echipă a avut două zile libere. Pentru a ajunge la această concluzie, instanța are în vedere fișele de pontaj ale reclamantei și ale colegilor de muncă, evidențierea zilelor libere care duc la încetarea activității la locul de muncă făcând imposibilă calificarea acesteia ca fiind continuă”, se arată în hotărârea judecătorească prin care un miner a pierdut procesul pentru sporul de tură.

Vizualizări: 4,872

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: