Ce spune Rușeț despre preluarea conducerii FNME

Prim-vicepreședintele FNME Ion Rușeț a declarat că nu face parte dintr-un plan de preluare a conducerii federației. Dar, acesta a spus că este nevoie de o schimbare de atitudine a conducerii FNME. În acelaşi timp, alt lider de sindicat, Constantin Crețan, propune să plece toți liderii din funcții și să fie organizate noi alegeri.

Fostul deputat Dan Ilie Morega a declarat că federația condusă acum de Marin Condescu va fi împărțită în trei. Unii membri vor rămâne cu Marin Condescu, alții cu Rușeț, iar alții vor merge la Crețan. De la această afirmație a început dezbaterea.

Rușeț: Nu fac parte dintr-un asemenea scenariu

Ion Rușeț a declarat că nu face parte dintr-un scenariu care, din punctul său de vedere, ar pune capac mișcării sindicale. “Nici nu mă bucur, nici nu sunt trist de poziționarea domnului Morega. Nu voi face parte dintr-un asemenea scenariu și o spun cu responsabilitate. Sunt împotriva unei asemenea abordări. O secesiune ar pune capac mişcării sindicale”, a menționat Rușeț. Dar, acesta adaugă faptul că mișcarea sindicală trebuie să-și schimbe atitudinea. „Va trebui să fie o schimbare de atitudine de la bază spre vârf, inclusiv la poziția de președinte, în următoarea perioadă, o schimbare de atitudine, pentru că altfel nu rezistăm”, a spus Rușeț.

Acesta are câteva propuneri și pentru relațiile viitoare cu administrația. „În ceea ce privește relația cu administrația, trebuie să găsim o cale de dialog, fără lovituri pe la spate, nepermise. Noi, din păcate, nu am fost iniţiatorii unei asemenea lovituri, am fost încasatorii. Am primit lovituri pe la spate de nici noi nu mai ştim”, a declarat liderul.

Sindicalistul a precizat și care sunt riscurile dacă FNME nu ia repede o decizie. „Cred că trebuie să avem unitate și solidaritate, astfel vom rezista.  Dacă unitatea FNME va fi sfărâmată, dacă se vor enclaviza zonele miniere şi zonele energetice, atunci lucrurile vor fi grave”, a spus acesta. Un alt lider de sindicat, Constantin Mitrescu, neagă disputele din federație. “Destabilizarea mișcării se încearcă cu anunțuri în presă, care nu au fundament, gen că este un scandal la nivelul federației. Nu există așa ceva”, a spus acesta.

Crețan vrea să plece

Un alt lider de sindicat, Constantin Crețan, crede că este inevitabilă scindarea FNME. Chiar și sindicatul său a primit oameni de la FNME, chiar de la persoane de încredere ale lui Condescu. 86 de membri de la Constantin Ureche, din zona Motru. Acesta și-a făcut propriul sindicat, după ce a pierdut alegerile în fața lui Bădița, iar membrii au ajuns acum la Crețan. „Am primit sindicatul lui Ureche, dar fără Ureche, pentru că acesta a avut afaceri în minerit şi energie. Mai am două departamente la Işalniţa şi Craiova 2”, a explicat Creţan. Mai mult, acesta are o propunere interesantă. „Din punctul meu de vedere, care sunt lider de sindicat de ani de zile, toți liderii de sindicat ar trebui să plece, chiar și eu, să se facă alegeri generale de jos în sus, cu vot general și să-și aleagă oameni necompromiși și care să-i reprezinte cu adevărat”, a spus Crețan.

În schimb, senatorul Tudor Barbu crede că Ion Rușeț pune umărul la scindarea sindicatele. „Ştiu eu trădători care sunt la masa sindicatele, dar sunt într-un blat ordinar cu administraţia. Dimineaţa le spuneau oamenilor, la intrarea în şut, „Ne luptăm cu ei”, iar seara erau la masă cu administraţia”, spune Tudor Barbu, care a adăugat că este greu să-l schimbi pe Marin Condescu. „Condescu este unitate de măsură în sindicatele din România. Marin Condescu e un nume în sindicatele din România”, a menționat el.

Vizualizări: 264

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: