CE Turceni are de recuperat sute de miliarde de la Hidroelectrica

Complexul Energetic Turceni a dat Hidroelectrica în judecată pentru recuperarea a sute de miliarde de lei, sume restante la plata energiei vândute. Hidroelectrica a cumpărat anul trecut energie de la Turceni pentru a onora contractele, dar a uitat să plătească. Contractul încheiat până în decembrie 2011 a fost suspendat în septembrie, cel mai probabil pentru neplată.

Complexul Energetic Turceni şi Hidroelectrica au ajuns în instanţă. Cele două companii de stat se judecă în prezent la Tribunalul Gorj pentru suma de 66.422.446 lei, reprezentând contravaloarea energiei livrată de complex către Hidroelectrica printr-un contract de vânzare-cumpărare. Procesul are drept scop emiterea unei somaţii de plată care să oblige Hidroelectrica la respectarea clauzelor contractuale.

Păcăleală de 1 aprilie

În fapt, între CE Turceni şi Hidroelectrica s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare la 1 aprilie 2011 prin care Hidroelectrica se obliga să achite integral factura în termen de 15 zile financiare de la data emiterii facturii. CE Turceni se obliga să-i livreze 430.000 Mwh. ”CE Turceni a trimis în luna noiembrie o adresă către conducerea Hidroelectrica prin care o informa că figurează cu restanţe de 68.452.446 lei, adică contravaloarea energiei electrice tranzacţionate în lunile iunie, iulie, august şi septembrie 2011”, se arată în dosarul aflat la Tribunalul Gorj.

Directorul Hidroelectrica București a fost invitat de conducerea complexului din Turceni la negociere directă în 15 decembrie 2011 însă fără rezultat. În felul acesta, cele două companii au ajuns la judecată. Dosarul cuprinde și cele patru facturi emise de CE Turceni care nu au fost plătite. O primă factură este din 30 iunie 2011, restul de plată fiind de 15.305.676 lei, cea de-a doua factură din 31 iulie 2011 în valoare de 10.671.685 lei, a treia factură emisă la 31 august 2011 în valoare de 8.495.294 lei și o ultimă factură emisă la 30 septembrie 2011 cu o valoare de 31.949.790 lei. CE Turceni solicită în instanță și cheltuielile de judecată pe care le va face cu soluționarea acestei somații. Dat find faptul că cele două companii cu capital majoritar de stat, în cazul nelivrărilor de cantități de energie electrică sau a neachitării la termenul scadent al facturilor emise, nu se percep penalități sau majorări.

Avertizare

Dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj cuprinde însă o notă destul de interesantă, notă avizată de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, și aprobată de fostul ministru Ariton în data de 31 martie 2011. Nota explică cumva importanța pe care o are încheierea unui astfel de contract între cele două companii. ”Conform legislației europene și naționale de implementare a schemei de comercializare a certificatelor de emisie, societățile comerciale cărora li s-au alocat certificate gratuite în perioada 2008-2012 își pot dimensiona producțiile utilizând două mecanisme și anume reportarea certificatelor neutilizate în anul în curs pentru anul următor sau împrumutul de certificate din anul următor pentru anul în curs. Deoarece, în perioada 2008-2010, prețurile obținute atât pe piața reglementată cât și pe piața concurențială nu au permis achiziționarea deficitului de certificate, societatea a fost nevoită să utilizeze cel de-al doilea mecanism, respectiv împrumutul acumulând până în prezent un deficit de circa 3 mil. certificate a căror valoare se ridică la peste 5 mil. euro. În cazul în care deficitul de certificate de CO2 acumulat nu ar putea fi achiziționat în anii 2011 și 2012, CE Turceni ar urma să-și încheie activitatea începând cu anul 2012”, se arată în nota aprobată de Ministerul Economiei anexată la dosar.

Această situație a fost analizată la nivelul ministerului cu participarea reprezentanților ANRE rezultând necesitatea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice între CE Turceni și Hidroelectrica în vederea creării de resurse pentru achiziția unei părți din deficitul de certificate menționat.  

PREŢ

Preţul de contract pentru energia tranzacţionată de CE Turceni către Hidroelectrica este de 210 lei/MWh. Suplimentar, Hidroelectrica va plăti şi contravaloarea în lei a componentei de injecţie a energiei electrice în reţea, cotată la 10,22 lei/MWh.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: