CE Turceni – la un pas de un dezastru

Agitaţie maximă în noaptea de marţi spre miercuri la Complexul Energetic Turceni, unde muncitorii au observat un incendiu care a izbucnit la un turn de evacuare a gazelor de la noua instalaţie de desulfurare, instalaţie aflată în lucru.

Un număr de 15 angajaţi din Belgia ai concernului austriac implicat în realizarea instalaţiei respective se aflau pe o platformă la 50 de metri înălţime când au observat focul. Aceştia au coborât în siguranţă şi şi-au anunţat şefii despre cele întâmplate, ISU Gorj fiind alertat imediat, directorul general Octavian Graure luând legătura şi cu prefectul de Gorj, Liviu Andrei, căruia i-a solicitat sprijin. Nouă echipaje de pompieri au intervenit la faţa locului, turnul, înalt de peste 100 de metri, fiind afectat de incendiu de la cota 50 în sus. Practic, din curtea Complexului focul nu era vizibil, incendiul manifestându-se sub căptuşeala de vată minerală cu care era izolat turnul. Manşoane din cauciuc folosite la îmbinarea unor bucăţi metalice, precum şi o serie de răşini şi substanţe folosite în lucrările respective au ars în incendiu, satisfacţia autorităţilor fiind aceea că nimeni nu a fost rănit. La un moment dat a existat pericolul ca turnul aflat în lucru să se prăbuşească, în condiţiile în care echipe de pompieri ai termocentralei interveneau pentru a limita extinderea focului. De asemenea, în apropiere se află depozitul de cărbune, o sursă în plus de menţinere şi extindere a incendiului, la iveală ieşind după incidentul de ieri noapte faptul că la nivelul judeţului nu există o macara care să poată fi folosită pentru intervenţii la înălţimi de zeci de metri.

PAGUBE

Pagubele de la Complexul Energetic Turceni sunt estimate însă la sute de mii de euro şi ele vor trebui suportate de către firma care executa lucrările şi care trebuia să îşi ia toate măsurile pentru a se asigura că un astfel de incident nu are loc.

CAUZE

În privinţa cauzelor, unitatea a comunicat ieri: ”Cauza care putea produce incendiul este echipamentul de lucru încărcat electrostatic care a aprins vaporii din soluţia de curăţat folosită, respectiv acetona. Focul s-a propagat deoarece în compoziţia inelelor intră materiale inflamabile precum răşina şi spuma poliuretanică. Au ars 10 inele, pe o suprafaţă de aprox. 542 mp”, conform unui comunicat de presă al CE Turceni.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: