Cei doi Felix

Patruzeci de mii de metri înălțime. La limita de sus a stratosferei. La puține mii de metri mai sus începe spațiul cosmic, unde ai sări degeaba, pentru că n-ai mai cădea. Imaginea cu austriacul Felix Baumgartner contemplând rotunjimile scăldate într-un albastru lăptos ale Terrei va rămâne în istorie, lângă cea a lui Neil Armstrong înfigând steagul american în suprafața lunii. Indicatorul pentru oxigen arată nouă minute rămase. Căderea liberă, înaintea de deschiderea parașutei, va dura cinci minute. Nu e timpul pentru făcut poze, așadar. Austriacul pășește neînfricat și se aruncă în gol, înspre Pământul ale cărui dimensiuni nu mai sunt deloc impresionante de la acea distanță. Cade un minut ca un parașutist experimentat, cu burta în jos și mâinile desfăcute ca aripile unei păsări, apoi, la atingerea vitezei sunetului, începe să se rotească necontrolat. Rostogolirea bezmetică la 1200 km/h ține un minut. Un minut în care omenirea își ține răsuflarea. Dacă și-a pierdut cunoștința, e ca și mort. Dar Felix își revine și recapătă controlul.

În studiourile B1 TV, Robert Turcescu trăiește un alt moment istoric, unul doar al lui, pe lângă acela evident la care suntem cu toții martori: transmite în direct căderea lui Felix, în doar cinci minute. Nu a Felixului care și-ar dori el să cadă, e drept. Acela, celălalt Felix, ține capul de afiș al știrilor Antena 3 exact în acele momente. În loc să transmită live faza urmărită de milioane de telespectatori și oameni de pe internet din întreaga lume, singura televiziune afiliată CNN își continuă monoton jurnalul tipic, cu știrea că Voiculescu a postat pe blog. Textul (anti-Băsescu, evident) e citit integral de o voce gravă și plină de inflexiuni furioase, în timp ce pe ecran curg imagini sfinte cu ”domnul profesor” care, iată, le-a dat să mănânce. Telespectatorii se miră că nu sunt citite și comment-urile de la post. Mai târziu, în emisiune, Mircea Badea nu va spune nimic despre istorica săritură și va face spume pentru că presa vorbește despre Cristian Sima: ”Cine e Sima ăsta?! De ce e el subiect de presă?!”, urlă pupincuristul. Nu e prima oară când o face. E un subiect predilect la anteniști, să minimalizeze subiecte la ordinea zilei. Pentru Badea și ceilalți talibani, o recunoaște deschis, există un singur subiect: jos Băsescu. După ce scopul va fi fost atins, Antena 3 va putea fi desființată.

Între timp, însă, lui Felix cel bun i se deschide parașuta și aterizează lin pe Pământ. Unde îngenunchează și varsă niște lacrimi. A doua zi, Felix cel rău va posta pe blog ceva despre Băsescu. Că doar asta ne macină pe toți.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: