Cele două fețe ale oamenilor în funcție de partea camerei de filmat de care se află

Oamenii sunt ființe ciudate, în general și mai ales în particular. Adică fiecare are ciudățenia lui, naiba știe care. Cert e că chiar tu, care citești acest articol, ai lucruri pe care le faci în intimitate de care ai fi groaznic de rușinat dacă ar deveni publice. Poate și din cauza asta, Truman Show, scenariul genial imaginat de Andrey Niccol, în care o televiziune cumpără un om de la naștere și, fără știința lui, îi transformă viața într-un reality show, filmându-i fiecare minut din viață și orchestrându-i cu grijă destinul, este considerată de către mulți cinefili drept cea mai horror comedie pe care au văzut-o.

Din toate astea, deducem un lucru aproape cert: că ne comportăm diferit atunci când știm sau măcar credem că suntem singuri față de momentele în care ne știm urmăriți. Acum fix o săptămână, un avion cu aproape 300 de oameni la bord se prăbușea la granița dintre Ucraina și Rusia, iar, conform relatărilor ulterioare de la jurnaliștii și trupele de ajutoare ajunse mai târziu la fața locului, cadavrele au fost deposedate de portofele și alte bunuri de valoare din bagaje înainte ca echipele de salvare să ajungă la fața locului și, desigur, înainte ca vreun indiscret să facă poze sau să filmeze. Ieri dimineață, un alt avion s-a prăbușit, de data aceasta în Mali sau Burkina Faso, și nu se știe nimic despre cum au reacționat localnicii la adresa păsării de metal picate din cer (de asemenea nefiind filmați), dar putem să ne imaginăm lucruri grotești pe paralela cu Ucraina, având în vedere că Africa Centrală e mai degrabă cunoscută în preconcepțiile europene drept o zonă în care principala problemă e canibalismul, nu hoția.

Așadar, oamenii pot face cele mai îngrozitoare lucruri când nu sunt văzuți. În contrapartidă, când suntem filmați, suntem cu toții un munte de moralitate, empatie și bună creștere. Luați exemplul studentului din Brașov ajuns ieri vedetă la știri pentru că a înapoiat o borsetă cu 9000 de euro. Tipul a fost medaliat de poliție și mult-lăudat de presă. Ce poate nu știați, însă, este că studentul lucra într-un peco. Cine a intrat măcar o dată în viață într-o benzinărie știe că e practic imposibil să furi ceva de acolo și chiar din împrejurimi. Așadar, studentul brașovean a înapoiat o borsetă pentru că, fiind filmat, nici nu avea altă opțiune. Rămâne ca moralitatea să i se stabilească (sau mai degrabă s-o stabilească providența, pentru că noi, presa și publicul, la acel moment n-o să fim părtași) într-un moment în care studentul singurel, pe un drum părăsit dintr-o pădure, va găsi o borsetă cu 9000 de euro. Dacă nu cumva a găsit-o, deja.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: