Centru comunitar pentru copiii de etnie romă din Baia de Fier

Copiii din comunitatea Rudărie din Baia de Fier vor beneficia de un centru comunitar şi de un spaţiu de joacă modern. Asta după ce primăria a câştigat un proiect finanţat în proporţie de 85% din fonduri norvegiene. În cadrul centrului comunitar copiii vor învăţa de la un meşteşugar rom să prelucreze lemnul, să realizeze împletituri din nuiele şi diferite obiecte de artizanat. De asemenea, va fi înfiinţat un ansamblu unde copiii vor putea să promoveze dansurile populare şi tradiţiile din comunitatea lor. Activităţile se vor desfăşura zilnic, după orele de curs, pe o perioadă de 13 luni.

Proiectul „Înfiinţare centru comunitar şi construire spaţiu de joacă, activităţi sportive şi împrejmuire” este finanţat prin intermediul Programului RO 10 CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea proiectului este de 600.000 lei din care 85% sunt fonduri europene şi 15% fonduri de la bugetul de stat. Pe o perioadă de 13 luni, un număr de 70 de copii din ciclul primar şi gimnazial vor beneficia de asistenţă de specialitate în vederea aprofundării cunoştinţelor dobândite în cadrul orelor de curs, consiliere psihologică, socială şi terapeutică şi vor avea posibilitatea să-şi petreacă timpul liber prin activităţi menite să le dezvolte abilităţile.

În cadrul centrului comunitar va funcţiona şi un atelier de promovare a culturii romilor şi meseriilor tradiţionale. De asemenea, va fi amenajat un spaţiu de joacă dotat cu echipamente corespunzătoare vârstei copiilor. Centrul comunitar va fi amenajat în incinta fostei şcoli primare, clădirea urmând să fie reabilitată. „Activităţile se vor desfăşura zilnic, pe o durată de 3 ore, după orele de curs, timp în care copiii vor avea posibilitatea să-şi facă temele pentru a doua zi, să înveţe şi să fixeze noţiuni restante şi să participe la diverse activităţi de stimulare a gândirii. Activităţile de învăţare vor fi coordonate de 4 cadre didactice selectate de liceu, iar activităţile de promovare a culturii şi meşteşugurilor tradiţionale vor fi gestionate de un coordonator, un meşteşugar, de etnie romă. Proiectul îi vizează şi pe părinţi, aceştia urmând a participa la şedinţe de consiliere. Totodată, centrul comunitar din comunitatea Rudărie va oferi şi un spaţiu  pentru activităţi recreaţionale ce va fi dotat cu masă de tenis şi masă de biliard. Acest spaţiu va fi un spaţiu de recreere şi socializare pentru tineri”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul comunei Baia de Fier.             

SCOP

Primăria Baia de Fier speră ca situaţia comunitară a copiilor şi tinerilor romi de pe raza comunei să se îmbunătăţească odată cu înfiinţarea centrului. „Ne dorim să creăm şanse egale copiilor, tinerilor şi părinţilor din comunitatea Rudărie în comparaţie cu oportunităţile celorlalţi copii, tineri şi părinţii acestora, să îmbunătăţim performanţele şcolare ale celor 70 de elevi din ciclul primar şi gimnazial, să creştem rata de participare a copiilor la şcoală, şansele a găsi un loc de muncă la nivel local pentru 20 de tineri, cât şi de a asigura un sprijin specializat pentru cel puţin 50 de părinţi”, a mai precizat primarul Turbăceanu.

Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: