Centrul de Transfuzii riscă să devină Punct de recoltare

Centrul de Transfuzie Sanguină Gorj este la un pas de a se transforma într-un punct de recoltare din cauza numărului redus de donatori din ultima perioadă. Pentru a putea atinge pragul de 5000 de donatori anual, centrul ar trebui să înregistreze cel puţin câte 470 de donatori/lună până la sfârşitul anului. În momentul de faţă acest lucru este aproape imposibil de realizat ţinând cont de faptul că în luna august s-au înregistrat cu peste 100 de donatori mai puţin decât media ideală.

Medicul spune că este foarte greu să obţină numărul impus. “Pentru a putea atinge pragul de 5000 de donatori până la sfârşitul anului ar trebui să înregistrăm cel puţin câte 470 de donatori pe lună. În momentul de faţă acest lucru este aproape imposibil ţinând cont de faptul că în luna august am recoltat sânge de la doar 354 de persoane. Anul trecut am depăşit pragul de 5000 cu aproximativ 60 de donatori, fiind ajutaţi foarte mult de numărul mare al aparţinătorilor care au donat sânge”, a declarat dr. Maria Cazan, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj.

Defavorizează bolnavii

Transformarea Centrului de Transfuzie Sanguină Gorj într-un Punct de Recoltare ar dăuna atât bolnavilor, ale căror solicitări vor fi onorate mai greu cât şi donatorilor care nu vor mai putea beneficia de analize în incinta unităţii. În condiţiile în care, la nivelul judeţului Gorj, va exista doar un punct de recoltare există riscul ca donatorii să se plimbe cu eprubeta în mână de la un spital la altul pentru a putea face analizele, iar numai după aceea să aibă loc recoltarea. “Pe lângă solicitările bolnavilor internaţi <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Spitalul Judeţean Gorj am onorat şi cererile pacienţilor din centrele universitare de la Bucureşti şi Cluj cât cele ale bolnavilor din spitalele din Petroşani şi Lupeni atât cu sânge cât şi cu plasmă. În condiţiile în care centrul va deveni punct de recoltare, solicitările vor fi onorate mai greu, iar donatorii vor fi nevoiţi să-şi facă analizele în alte centre”, a mai precizat dr. Maria Cazan. În prezent, stocurile de sânge sunt limitate pentru grupele A negativ, B negativ, AB pozitiv şi negativ.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: