Debut de an şcolar cu protest la Vădeni

Părinţii elevilor de la Şcoala 7 au protestat în prima zi de şcoală împotriva retragerii personalităţii juridice a unităţii. Conducerea unităţii a încercat să explice că nimic nu se va schimba şi că tot acolo vor învăţa. Părinţii şi elevii de la şcoala 7 au mai ieşit în stradă şi în primăvară, înaintea vacanţei protestând chiar în faţa Prefecturii Gorj, ei fiind singurii care s-au opus din răsputeri lichidării unei unităţi de învăţământ.

Maria Dondera, director al şcolii 2, din Târgu Jiu, a venit ieri dimineaţă să deschidă anul şcolar şi la fosta şcoală numărul 7, unde mai nimeni nu o cunoştea. Părinţii celor circa 200 de copii de aici părinţii nu i-au permis să vorbească până când ei nu şi-au spus toate necazurile. Aceasta a fost rugată frumos să plece din incinta şcolii pentru a nu se ajunge la injurii, în preajma unităţii de învăţământ fiind plasate cartoane pe care erau scrise diferite lozinci prin care protestatarii îşi exprimau nemulţumirile. „Sunteţi director, arătaţi-ne şi nouă un document de la Ministerul Educaţiei. Unde este ştampila şcolii 7- Noi şcoala asta o recunoaştem, nu şcoala 2! Acolo nu de dăm copii”, au vociferat părinţii, directoarea fiind pusă în încurcătură. Dondera a încercat să le explice părinţilor că elevii vor învăţa în continuare în acelaşi spaţiu ca şi până acum, însă vorbele sale nu au fost ascultate, unul dintre protestatari cerând printr-o portavoce să îi fie prezentat un document drept garanţie în privinţa funcţionării şcolii şi în următorii ani.

Elevii învaţă tot la şcoala 7

 „O să mergem să protestăm şi la Ministerul Educaţiei, dar o să aplicăm legea haiduciei, că nu se mai poate. Suntem minţiţi de atâta vreme şi nu ne vom lăsa. O să vedeţi că nu vor închide şcoala. Noi nu-i vom lăsa”, spunea aceasta, deşi, şcoala este deja istorie atâta timp cât nu mai are personalitate juridică. Noua directoare chiar a încercat să le explice părinţilor ce înseamnă pierderea personalităţii juridice, dar nimeni nu a luat-o în calcul, Maria Dondera declarând că lucrul cel mai important ar fi acela că elevii învaţă în acelaşi spaţiu în continuare. Părinţii şi o parte dintre dascăli se tem însă de faptul că şcoala va fi complet desfiinţată din raţiuni mai mult decât economice.

Lazăr Popescu, unul dintre profesorii de la fosta şcoală 7, aflat printre protestatari, a declarat că unitatea de învăţământ a fost lăsată fără personalitate juridică pentru a fi închisă cât mai repede, terenul pe care se află şcoala fiind în vizorul unor oameni de afaceri. „Eforturile făcute pentru închiderea acestei şcoli sunt demne de o cauză mai bună. Toată lumea ştie pe aici prin cartier că terenul este miza, de fapt, pentru că este în intravilan şi este bine poziţionat”, menţionează Popescu.

În cele din urmă, anul şcolar a început în condiţii incerte pentru cei 200 de elevi care învaţă la şcoala ce şi-a pierdut personalitatea juridică, la nivel de judeţ fiind comasate 39 de unităţi de învăţământ din cauza numărul tot mai redus de elevi pe care îi au.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: