CEO face o nouă evaluare a termocentralei Brăila. Vânzarea, amânată!

Complexul Energetic Oltenia continuă să țină în cadrul unității o termocentrală care nu aduce niciun venit, dar care consumă din bugetul companiei cu fiecare lună care trece. Este vorba de Termocentrala Chișcani de la Brăila care, de la preluarea sa de către CE Oltenia, din 2012, nu a funcționat nici măcar un minut. În schimb are peste 70 de angajați plătiţi degeaba.

Directorul CE Oltenia, Ionel Ilie, a spus că a propus conducerii executive a CE Oltenia vânzarea termocentralei de la Brăila, dar că ceilalți membri ai Directoratului nu au fost de acord și au votat să fie efectuată de către companie o nouă evaluare în vederea vânzării. Asta în condițiile în care a fost realizată deja o evaluare. O nouă evaluare înseamnă noi cheltuieli pentru companie, dar și menținerea unității energetice cel puțin pentru încă un an atașată la complex. Termocentrala din Brăila nu a mai funcționat de patru ani și nici nu sunt premise pentru punerea sa în funcțiune. Asta pentru că nu este rentabilă, costurile de producere a energiei depășind prețul de vânzare. Cele două grupuri de la Brăila pot funcționa atât pe păcură, cât și pe gaz, prețul acestor combustibili fiind mai mare decât cel al cărbunelui. Termocentrala are zeci de angajați la care se mai adaugă și salariații firmei de pază. Practic aceștia stau la serviciu și primesc bani.
Managerul CE Oltenia vorbea la un moment dat de posibilitatea vânzării termocentralei la fier vechi, în condițiile în care niciun investitor nu se arăta interesat să o cumpere. Pentru vânzarea centralei electrice, CE Oltenia are nevoie și de avizul ministerului de resort.
Compania energetică a plătit pentru achiziția Termo Chișcani aproape 40 de milioane de lei. 30 de milioane de lei a fost datoria pentru cărbunele livrat de la CE Oltenia pe care Electrocentrale Grup Brăila o avea și care s-a stins prin această achiziție, iar CE Oltenia a mai plusat cu 8 milioane de lei.

Vizualizări: 1,442

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: