Cepoi: Închiderea ICR Târgu Jiu are şi o conotaţie politică

Institutul Cultural Român (ICR) a închis toate filiale din ţară pe motivul că nu mai sunt resurse financiare pentru a le susţine activitatea. Ion Cepoi, şeful de la Târgu Jiu, spune că închiderea filialelor ICR are şi o conotaţie politică, acestea fiind desfiinţate după demiterea echipei conduse de Andrei Marga. Cepoi va rămâne colaborator al Institutului Cultural Român şi va continua proiectele deja începute.

Ion Cepoi, cel care a condus filiala ICR de la Târgu Jiu de la înfiinţare şi până la închiderea acesteia, se aştepta ca Institutul Cultural Român să renunţe la filialele din ţară odată cu demiterea lui Andrei Marga. Ba mai mult, spune că această decizie are şi o conotaţie politică. „Se bănuia că se vor închide filialele Institutului Cultural Român din momentul în care a fost înlocuit Andrei Marga. Cu certitudine că a fost şi o decizie politică. În condiţiile în care domnul Andrei Marga nu era demis, programul-pilot continua pentru că era un proiect al domniei sale la care ţinea foarte mult. Practic, era un proiect prin care existau şanse de a se face cunoscute provincii istorice ale ţării. Se oferea o şansă culturală şi în cazul oraşelor mici, prin intermediul filialelor putându-se asigura contactul cu Institutul Cultural Român”, a declarat Ion Cepoi, directorul ICR Oltenia. Cepoi a mai precizat că ICR-ul şi-a argumentat decizia prin invocarea ineficienţei filialelor din ţară, excepţie făcând Târgu Jiul şi Tulcea. „Au existat argumente din partea actualei conduceri a ICR privind închiderea filialelor din ţară. Acestea au vizat funcţionarea ineficientă a filialelor. Într-un clasament al filialelor ICR din ţară, ca activitate, pe primul loc s-a situat filiala de la Târgu Jiu, iar pe locul al doilea cea de la Tulcea. Vagi rezultate au înregistrat Timişoara şi Iaşi, celelalte filiale fiind inexistente. Dacă filialele ar fi avut personalitate juridică se putea lucra mult mai eficient. În doar şase luni, orice filială nu putea decât să se organizeze şi să întocmească proiecte”, a menţionat Cepoi.

La Târgu Jiu, se continuă proiectele începute

Potrivit lui Ion Cepoi, închiderea filialei de la Târgu Jiu s-a făcut doar formal întrucât se vor continua proiectele începute. În ceea ce îl priveşte pe Ion Cepoi acesta va rămâne colaborat al Institutului Cultural Român. „Ni s-a comunicat faptul că închiderea filialelor nu înseamnă încetarea colaborării cu Institutul Cultural Român. Eu, voi rămâne în continuare persoana de contact, la nivelul judeţului Gorj, a ICR-ului. Consider că filiala de la Târgu Jiu se va desfiinţa doar formal întrucât proiectele noastre vor continua şi aici mă refer la: tipărirea Albumului Gorjfest 2013, tipărirea Albumului Expoziţia de Artă, deplasarea la Paris a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, precum şi unul din proiecte pe anul 2014. Este vorba despre o bursă ce va fi acordată unui artist plastic din afara ţării care va veni să lucreze la Hobiţa, bursă care a şi fost prinsă în buget”, a menţionat Ion Cepoi.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: