Cer blocarea legii care ar permite continuarea lucrărilor hidroenergetice din Defileul Jiului

Ecologiștii au inițiat o petiție prin care îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge un proiect de lege prin care toate lucrările hidrotehnice sunt declarate de interes public major. Proiectul ar permite reluarea lucrărilor hidroenergetice din Defileul Jiului, pentru care Hidroelectrica a cheltuit deja 150-200 de milioane de euro, dar care au fost stopate de o instanță de judecată pentru că nu respectă normele de mediu. Dacă lucrările vor fi finalizare, o mare parte din debitul Jiului va fi deviat printr-un tunel pe o lungime de 20 de kilometri, ceea ce ar afecta grav flora și fauna din zonă.

Proiectul criticat constă în modificarea articolului 5 din Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică astfel: ”Lucrările care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri judeţene, orăşeneşti şi comunale şi asigură legăturile cu municipii, oraşe şi comune, fiind necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, lucrările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major”.

Biologul și activistul de mediu Călin Dejeu acuză faptul că prevederea va permite ca toate lucrările hidroenergetice să fie făcute fără a se ține seama de impactul lor asupra mediului. ”În opinia mea, este cel mai nociv pentru mediu proiect de lege din ultimii 30 de ani. Pentru că el vizează facilitarea distrugerii unui tip de ecosisteme care este deja aproape complet distrus în Romania, cel al râurilor de munte (…) Proiectul de lege a fost scris pentru a facilita încălcarea deciziei definitive a Curții de Apel București, privind Defileul Jiului”, a declarat Dejeu pentru G4Media, referindu-se la decizia instanței de la finele anului trecut prin care studiul de impact asupra mediului la lucrările de râul Jiu devine obligatoriu pentru Hidroelectrica.

Inițiator al proiectului este deputatul PSD Gorj, Elvira Șarapatin, "un exponent al grupului de parlamentari anti-natură din Gorj”, după cum afirmă Dejeu. (R.S.)

Vizualizări: 1,357

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: