Chiriaşi cu datorii, evacuaţi la Rovinari cu scandal

Situaţie tensionată ieri la doi paşi de sediul Primăriei Rovinari, acolo unde zeci de persoane au fost date afară sau urmează să fie evacuate dintr-un bloc de garsoniere. Blocul arată jalnic, iar autorităţile vor să îl modernizeze, evacuarea nefiind dictată însă de aceste motive, ci de datoriile acumulate în timp de cei care locuiesc în insalubrul imobil.

Mizeria care se găseşte lângă instituţia condusă de Dorin Filip nu poate fi înlocuită însă de curăţenie foarte uşor pentru că nici chiriaşii nu se lasă duşi aşa de simplu din blocul care pute pur şi simplu. Administratorul oraşului, Costel Podaru, a fost cel care a purtat ieri negocierile cu chiriaşii plini de datorii, unul dintre locatari venind şi punându-i acestuia în braţe, la un moment dat, un bebeluş de două luni. „Ia-l tu să-l creşti pentru că eu nu mai am cu ce. Ai grijă de el că are hernie de disc încă din naştere, deci are probleme de coloană”, a spus, furios, tatăl care era gata-gata să îl folosească pe bebeluş pe post de armă împotriva administratorului oraşului Rovinari.

„Copiii mei nu au mâncat de două zile“

Evacuarea a opt familii, pentru început, s-a făcut cu mare tărăboi, la mijloc fiind vorba de locatari care recunosc faptul că sunt „ţigani-unguri”, fiecare familie având cel puţin patru copii. Recordul îl avea o femeie cu opt puradei după ea, cu toţii urmând să îşi petreacă noaptea trecută într-o baracă a CFR, abandonată de ani de zile, la marginea oraşului. „Aici am pus copilul să dea cu un pic de var. Nu sunt geamuri, nu sunt uşi, sunt doar patru ziduri şi, ce e mai important, avem un acoperiş. Primarul ne-a aruncat în stradă. Ne-au spus să ne facem bagajele şi ne-au zburat. În 2004, când ne-a pus să-l votăm, am fost buni. Atunci ne-a băgat pe toţi într-o cameră şi ne-a făcut la toţi 15 buletin pe aceiaşi adresă. Acum dacă am cerut ajutor ne-a trimis la cerşit în Târgu Jiu. Copiii mei nu au mâncat de două zile, soţul îl am la puşcărie că l-au prins la furat de fier vechi, iar alte posibilităţi nu există pentru noi”, a declarat una dintre femeile cu patru copii şi cu un nume unguresc imposibil de înţeles pentru olteni.

Printre locatarii din blocul insalubru se regăsesc însă şi români care sunt trecuţi de a doua tinereţe şi care nu mai au nicio şansă să îşi refacă viaţa. „Am o sticlă de benzină şi vineri, când o să vină executorul, la 12.00 fix am înţeles, îmi dau foc. Nu am unde să mă duc. Primarul mi-a spus să bag divorţ de soţ că eu pot să rămân, dar el nu, că are datoriile. Păi unde să mă duc eu fără el. Aş face şi aşa ceva,dacă m-ar lăsa să-l ţin cu mine, dar nu-mi dă voie”, spune o femeie de 56 de ani. O alta declară că ea chiar a divorţat de bărbatul ei, dar tot degeaba. „Am băgat actele de divorţ, am obţinut şi custodia copilului şi tot nu m-au mai lăsat în bloc. Nu se poate aşa ceva. Acum mă ţine o doamnă într-o garsonieră, dar vine iarna şi nu ştiu ce vom face”, afirmă aceasta.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: