Maternităţile groazei! Încă un bebeluş mort pe mâna dr. Diţescu!

Să aduci pe lume un copil într-un spital din Gorj pare o misiune mai grea decât îşi poate cineva imagina. Ieri dimineaţă încă un prunc nu a mai apucat să vadă lumina zilei, cazul fiind înregistrat de această dată la spitalul din Novaci. Legătura între această unitate sanitară şi cea de la Târgu Cărbuneşti, unde a avut loc precedentul caz similar, o face dr. Damian Diţescu, cel care a avut în supraveghere directă ambele mămici îndoliate.

Maternităţile din judeţ par lovite de un blestem, după ce la intervale de câteva săptămâni barza nu reuşeşte să facă nişte mămici fericite ci, din contră, la aduce doar doliu şi multă tristeţe. Violeta Cândea are 26 de ani şi ieri dimineaţă trebuia să nască un copil pe care şi-l doreşte de trei ani. Femeia este din Târgu Jiu, dar a preferat să nască la Novaci, unde spitalul arată mult mai bine decât cel Judeţean. În plus, dr. Diţescu, cel care a supravegheat sarcina de la început, are aici o jumătate de normă, femeia fiind sigură că nu va avea probleme în a-şi îndeplini dorinţa de a deveni mamă.

„Sarcina a fost una fără probleme“

Lucrurile nu au evoluat însă deloc pozitiv pentru Violeta, imediat după ce soţul său a adus-o la spital. De pe holurile unităţii sanitare, bărbatul a văzut că cea cu care îşi împarte destinul nu este deloc îngrijită cum ar fi trebuit, asta deşi îl anunţase pe dr. Diţescu despre posibila naştere, medicul venind de la Craiova pentru a supraveghea întreaga operaţiune. În realitate, tatăl, acum îndoliat, spune că doctorul în care a avut cea mai mare încredere a stat mai toată noaptea încuiat în cabinetul său, în timp ce soţia se zbătea între viaţă şi moarte. „Sarcina a fost una fără probleme, iar acum copilul era sus, din ce am înţeles. Au pus-o pe pat şi a urmat o oră de dureri cumplite. El venea la noi, dar pleca, nu stătea. Se ducea la el la birou, se încuia, dădea cu cheia. Nu ştiu ce făcea acolo. A venit o asistentă şi a urcat-o pe soţia mea pe capră, i-a rupt apa şi tot nu a reuşit să nască. A pus-o înapoi pe pat şi a plecat după el, dar degeaba. La un moment dat a venit un alt doctor, am înţeles că era de gardă, Popescu, şi după ce a văzut-o mi-a spus că trebuie dusă imediat la operaţie ca să-i facă cezariană”, povesteşte Florin Cândea.

Bebeluş mort după o cezariană târzie

Noaptea de coşmar a luat sfârşit ieri în zori, când părinţii au aflat cu stupoare că bebeluşul s-a născut mort. Medicul Diţescu nu a primit nici el bine vestea, mai ales că acum două săptămâni mai pierduse un prunc al unei paciente care, la fel ca şi acum, încercase ani de zile să rămână gravidă. Spre deosebire de data trecută, doctorul nu a mai vrut acum să discute cu jurnaliştii, colegii lui asigurându-ne că şi el a fost supus unui tratament menit să îl ajute să depăşească momentul greu.

Bunica fătului mort, Daniela Buzuloiu, a fost însă toată noaptea la spital şi a văzut cum nepotul său nu a mai fost salvat de medicii care, ca şi în cazul de la Tg Cărbuneşti, nu au luat la timp cele mai bune decizii pentru micuţul pacient. „Indiferenţa lor, asta l-a costat viaţa pe nepoţelul meu. Doctorul s-a dus şi s –a culcat pur şi simplu între 4.00 şi 6.00. Când s-a dus doamna asistentă să-l scoale era prea târziu. Când a intrat în operaţie toată lumea era agitată pentru că ştiau ce făcuseră. Apoi ne-au spus că a murit copilul. Pentru ce a murit domnule copilul? Pentru indiferenţa lor, vă spun eu!”, declară bunica, femeia menţionând că nu a avut bani pentru a „cotiza”, aşa cum auzise că se procedează în situaţii de acest gen şi mai ales la operaţiile de cezariană.

ANCHETĂ

Cazul de la Novaci a intrat acum şi în atenţia poliţiştilor şi procurorilor, dar şi a Colegiului Medicilor, membrii familiei îndoliate depunând plângeri în acest sens. Trupul neînsufleţit al micuţului a fost dus la Serviciul de Medicină Legală, pentru a fi stabilite cauzele decesului, dosarul penal deschis de poliţişti având drept cap de acuzare „uciderea din culpă”.

MALPRAXIS

Şefa spitalului din Novaci, Eufimia Dumitrescu, a menţionat chiar că „Nu s-ar pune problema unui malpraxis pentru că domnii doctori au făcut tot ce era posibil pentru a salva atât mama, cât şi copilul”.

Vizualizări: 261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: