Cine a câştigat dezbaterea Iohannis-Ponta

Marţi seara a fost prima şi probabil ultima dezbatere dintre cei doi candidaţi la preşedinţie, Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Cine a câştigat dezbaterea? Probabil pentru susţinătorii ACL a câştigat Iohannis, pentru pesedişti a câştigat Ponta.

Victor Ponta a avut tupeu, relaxare, obrăznicie, a atacat. Pe teme care îi sunt defavorabile, cum ar fi votul românilor din diaspora. Ponta a spus că nu e treaba lui să facă secţii de votare, că toţi românii din diaspora vor vota în turul al doilea, că a luat toate măsurile, că sigur nu vor mai fi probleme şi că nici în primul tur nu au fost chiar atât de mari. A fost în stilul lui caracteristic, atunci când ceva nu merge nu e treaba lui, când undeva este o problemă nu este chiar aşa de mare etc.

Klaus Iohannis a fost calm, pe alocuri ironic, a intrat în dialog cu Ponta, cei doi s-au luat reciproc la întrebări. Ponta l-a întrebat pe Iohannis dacă a fost în campanie în Republica Moldova, Italia sau Spania. Candidatul ACL a spus corect că nu a fost, dar l-a întrebat el pe banii cui a făcut vizitele electorale din străinătate. „Pe banii PSD”, a spus Ponta, susţinând că partidul i-a plătit deplasările în Italia şi Spania. Dacă vor apărea zilele astea documente cum că Ponta a minţit, candidatul PSD va avea probleme. Şi mi-e greu să cred că a plătit partidul, câtă vreme toate deplasările lui Ponta prin ţară, cu avionul, elicopterul sau maşinile sunt decontate de guvern.

Punctul jenant al dezbaterii moderate de Rareş Bogdan a fost intervenţia Laviniei Şandru, realizator Realitatea TV şi soţia ministrului Bugetului Darius Vâlcov din guvernul Ponta. Şandru i-a reproşat lui Iohannis că nu a fost în viaţa lui la Chişinău, dar are pretenţia de a fi preşedintele tuturor românilor, după care l-a rugat pe Ponta să adreseze un mesaj românilor din diaspora. Una peste alta, o dezbatere prost pregătită, în care Ponta l-a întrerupt permanent pe Iohannis, după care tot el făcea apel la respect.

La capitolul corupţie, Iohannis a spus că este nevoie de renunţarea la imunitate, iar Ponta a vorbit de dublul discurs, acuzând PNL că ţine corupţii în parlament, dând şi câteva exemple. Sigur că era vorba de parlamentari liberali pentru care PSD a votat menţinerea imunităţii, dar câtă vreme PNL nu i-a exclus din partid, nu poate acuza cu suficientă credibilitate mafia pesedistă. În ciuda faptului că numărul corupţilor din PSD este sensibil mai mare.

Una peste alta, nu a fost o dezbatere concludentă, a fost mai mult aşa, să zicem că a fost. Cu siguranţă, în urma confruntării, pesediştii au rămas cu Ponta, aceliştii cu Iohannis şi nehotărâţii au rămas nehotărâţi.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: