Cine de cine se folosește

USR - vrea să pice guvernul Cîțu, dar să rămână la guvernare. Se folosește de AUR pentru a promova o moțiune de cenzură și ar vrea să se folosească de PSD pentru ca aceasta să treacă. După care să continue guvernarea cu PNL Orban și UDMR.

Cîțu - vrea să rămână premier, să îi facă jocurile președintelui Iohannis, ca să își primească apoi răsplata, adică funcția de guvernator al BNR. Cîțu se folosește de buget și de aparatul de stat pentru a-și asigura suportul PNL în lupta pe care o duce pe două fronturi, în interiorul PNL și al coaliției de guvernare. PNL dă semnale că este dispus să folosească rectificarea de buget și pentru a-și asigura suportul PSD pentru rămânerea la guvernare.

Iohannis - vrea control pe Justiție și pe PNL, pe care să îl aibă și din 2024 încolo. Vrea să îl pună pe Cîțu la șefia PNL doar pentru a prelua el controlul partidului în 2024, când actualului premier i s-a propus o sinecură la Banca Națională a României.

Orban - vrea să pice Cîțu, ca să își crească șansele de a fi ales președinte al PNL pe 25 septembrie. Se folosește de USR-PLUS ca să cadă guvernul, dar cu perdea, ca să nu pară că este ca Dragnea, care și-a pus partidul să trântească propriul guvern.

Ciolacu - ar prefera fonduri pentru primăriile și consiliile județene controlate de PSD și se folosește de faptul că premierul este în corzi, pentru a-i satisface pe aleșii partidului său. Dacă au bani, nu au nevoie să intre la guvernare, astfel că un guvern minoritar al PNL îi vine mănușă lui Ciolacu.

AUR - vrea să crească în sondaje și să rupă în continuare din electoratul USR și PSD. Are nevoie de asocierea pe moțiune cu aceste partide, ca să arate că este un partid luat în calcul. Criza politică îi priește pentru a crește în sondaje, partidul neavând ca obiectiv intrarea la guvernare și nici măcar alegerile anticipate, pe care parlamentarii nu le doresc, orice ar spune șefii lor de partid.

Se folosesc unii pe alții, într-un balet politic în care fiecare încearcă să ne convingă că este vorba despre noi, cetățenii. După câteva săptămâni de criză, o să ne convingem că a fost degeaba. Vom avea tot un guvern PNL - USR - UDMR, probabil cu alt premier, dar tot păpușat de Iohannis. Cum ar fi să fie Vîlceanu? În cel mai rău caz vom avea un guvern minoritar PNL - UDMR, susținut cu multe compromisuri de PSD.

În rest, inflația crește, leul se prăbușește, iar la iarnă o să ne convingem cu toții că este adevărat ce a zis secretarul ăla de stat, că cel mai ieftin kilowatt este cel pe care nu îl consumăm. Mai punem o pătură pe noi, mai stingem televizorul, mai scoatem frigiderul din priză. Unii o să afle și că cea mai ieftină pâine este aia pe care nu o mănâncă. Și că dușul zilnic este un lux, nu o necesitate.

Viitorul premier, că îl va chema Cîțu sau nu, o să ne spună că are o veste extraordinară. De exemplu, că sunt încasări record la buget. Nu ne va spune că se întâmplă asta din cauză toate s-au scumpit și că încasările record vin din TVA și accize.

Și cam gata cu indisciplina, cu protestele, cu vociferările. Stați în casă, purtați mască și vaccinați-vă. Să treacă UNTOLD-ul, congresul PNL și gata. Ne lovește valul!

Vizualizări: 2,314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: