Cine vrea să rupă sute de hectare din judeţul Gorj

Baia de Fier, Runcu, Turceni sau Stăneşti sunt doar câteva dintre localităţile judeţului care au probleme privind grăniţuirea. Localităţi din judeţele vecine revendică sute de hectare de teren din Gorj

Primarii din comuna Baia de Fier (Gorj) şi comuna Malaia (Vâlcea) s-au întâlnit marţi la sediul Primăriei comunei Baia de Fier, cu scopul concilierii litigiului referitor la o suprafaţă de cca. 200 ha teren, în partea de Nord a comunei Baia de Fier, respectiv în partea de Sud a comunei Malaia.

Fiecare dintre cei doi primari a susţinut, bazându-se pe diferite documente şi planuri cadastrale, că terenul în litigiu aparţine teritoriului administrativ pe care îl reprezintă.  „În urma şedinţei de conciliere nu s-a ajuns la un consens referitor la limita de hotar dintre cele două teritorii administrative în litigiu. Astfel că, având în vedere obligativitatea ce revine Instituţiilor Prefectului, s-a convenit ca Instituţia Prefectului – judeţul Gorj să iniţieze acţiune la instanţa de contencios administrativ competentă, cu scopul identificării şi stabilirii pe cale judecătorească a hotarului administrativ”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.

Grozeşti vrea groapa de cenuşă a termocentralei Turceni

Oraşul Turceni are la rândul lui probleme de graniţă cu comuna Grozeşti din judeţul Mehedinţi. Membrii comisiilor din cele două localităţi s-au întrunit luni, 27 august, la sediul Primăriei Oraşului Turceni, cu scopul medierii litigiului referitor la o suprafaţă de cca. 79 ha teren, în partea de Sud-Vest a oraşului Turceni, respectiv în partea de Nord-Est a comunei Grozeşti. Nici în acest caz nu s-a ajuns la un consens, chiar dacă primarul Dumitru Gâlceavă a încercat să facă o concesie. „Localitatea Grozeşti revendică aproximativ 75 de hectare de teren arabil pădure, izlaz şi groapa de cenuşă. Noi avem documente care arată clar că acestea sunt ale localităţii Turceni. Dacă tot au venit autorităţile judeţene la conciliere, am zis că pot să cedez terenul arabil pe care-l muncesc oamenii din Grozeşti, şi pădurea, dar nimic mai mult. Viceprimarul de acolo nu a fost de acord. Eu am zis să cedez, nu au fost mulţumiţi”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul din Turceni.

Probleme şi la Stăneşti şi Runcu

Comuna gorjeană Stăneşti are probleme de graniţă cu municipiul Lupeni din Hunedoara. Şi comuna Runcu are probleme cu Lupeni, dar şi cu Uricani. Şi aici opiniile primarilor au fost divergente, neajungându-se la un consens. S-a convenit ca primarii să se deplaseze în teren, împreună cu specialiştii din cadrul aparatelor de specialitate, cu scopul identificării de comun acord a unor limite de hotar.

PROCES

„Având în vedere obligativitatea ce revine instituţiilor prefectului de a promova la instanţa de contencios administrativ, în cazul în care concilierea nu s-a finalizat prin semnarea unui proces verbal de identificare a unei variante comune de hotar, într-un termen prestabilit de legiuitor, termen care expiră în cazul Instituţiei Prefectului – judeţul Hunedoara la data de 03.09.2012, iar în cazul Instituţiei Prefectului – judeţul Gorj la data de 06.09.2012, s-a convenit ca Instituţia Prefectului – judeţul Gorj să iniţieze acţiuni la instanţa competentă”, se arată într-un comunicat de presă al prefecturii.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: