Cioloş i-a anunţat pe primari că face reforma administrativă

Aproximativ 20 de primari gorjeni participă în aceste zile la cea de-a XIX-a Adunare Generală a Asociaţiei Comunelor din România. Luni, edilii locali s-au întâlnit cu primul ministru Dacian Cioloş, însă discuţiile nu au avut rezultatul dorit. Cioloş a vorbit despre sursele de finanţare pentru comune, fără să le promită nimic primarilor. Ba mai mult, a spus că este greu de crezut că situaţia finanţării comunelor se va îmbunătăţi în următorii doi ani prin bani de la bugetul de stat. În schimb, premierul i-a îndemnat să colecteze mai bine taxele şi impozitele şi să nu se mai arunce la investiţii inutile. Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România se desfăşoară în perioada 21-24 februarie.

 Premierul Cioloş a dat de înţeles că doreşte un impozit pe locuinţe în funcţie de valoarea pe piaţă a acestora. În condiţiile în care actuala modalitate de impozitare a locuinţelor se bazează pe calcule ce iau în considerare materialele utilizate, suprafaţa sau vechimea locuinţei, un nou sistem de impozitare ar putea reprezenta pentru autorităţile locale o sursă suplimentară de obţinere a veniturilor. „Trebuie să spunem deschis că în următori 2 ani nu există perspectiva unor creşteri semnificative ale transferurilor de la bugetul central sau al transferului a noi surse de venit. Noul Cod Fiscal oferă o relaxare fiscală care sperăm să aibă un efect benefic atât asupra dezvoltării economice, cât şi asupra gradului de colectare a veniturilor bugetare, dar acesta, foarte probabil, nu se va manifesta imediat. Principalele surse de creştere a veniturilor la autorităţile locale sunt (...) regândirea sistemului de taxe şi impozite locale, mai ales a impozitului pe proprietate”, a declarat Cioloş.

Premierul a redeschis şi discuţia privind regionalizarea. Primarii gorjeni spun că declaraţiile primului ministru i-au luat prin surprindere întrucât aveau mari aşteptări de la acest guvern. „Lucrurile nu stau aşa cum ne-am aşteptat noi. Luni a venit şi domnul prim ministru, dar nu ne-a spus mare lucru: salariile la bugetari nu se vor mări, comunele mici se vor desfiinţa, consiliile judeţene a trei judeţe se vor uni, iar în teritoriu va rămâne un reprezentant al Guvernului, Prefectura. Sunt multe lucruri care ne-au luat prin surprindere. Ni s-a mai spus că se va lucra la o lege a administraţiei publice în care să se specifice clar ce are şi ce nu are voie să facă primarul pentru că sunt o serie de legi care se bat cap în cap”, a declarat Ion Bârcă, primarul de la Turburea.

Au cerut medierea conflictului dintre Prefectură şi OCPI

În cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, primarii gorjeni au cerut guvernanţilor să medieze conflictul dintre Instituţia Prefectului şi OCPI. Între Oficiul de Cadastru şi Instituţia Prefectului există un blocaj încă de anul trecut, când comisia judeţeană de restituire a proprietăţilor a conceput o procedură de lucru cu care Oficiul de Cadastru nu este de acord. Singurii care au de suferit din acest război tacit sunt cetăţenii care fie nu au titluri de proprietate, fie le au, dar nu sunt înscrise în cartea funciară. „Noi, cei de la Gorj, am cerut să se deblocheze situaţia legată de cadastru, să se facă medieri de la nivel central între Prefectură şi OCPI. Secretarul general ne-a spus să-l lăsăm pe prefect vreo două săptămâni ca să se familiarizeze cu problemele, iar apoi să dăm drumul la treabă. Le-am spus că la Gorj este o situaţie deosebită. Noi, toate primăriile, avem mari probleme cu executările, trimitem documentaţia la OCPI şi ne-o trimit înapoi, trimitem la Prefectură, iar ei o trimit la OCPI, OCPI o dă iar înapoi, pierdem timp şi vine executorul şi ne cere bani pentru că nu am executat. Reprezentanţii Guvernului au spus că este foarte urât să se judece două instituţii ale statului, Prefectura şi OCPI din cauza unui regulament”, a declarat Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni.

SALARII

Primarii gorjeni sunt că nu sunt veşti bune nici în ceea ce priveşte majorarea salariilor funcţionarilor publici. „Nu sunt veşti bune deloc. Din câte am înţeles de la premier, s-ar putea ca salariile să se mărească pe 3 ani, pe 4 ani, depinde de buget. Chiar dacă n-o să se plece de la măriri mari, dar măcar să se facă încadrarea ca lumea. Am discutat şi problema secretarilor, sunt judeţe care nu pot să angajeze secretari din cauza condiţiilor impuse de lege”, a precizat Cătănoiu.  

Vizualizări: 599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: