Ciurel nu vrea să dea salarii compensatorii celor 2.000 de concediaţi

Cele 2.000 de persoane care vor fi date afară de la CE Oltenia, de la 1 iunie, vor pleca cu mâinile goale. Directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, spune că vor primi şomaj şi venit de completare, ultimul ajutor fiind doar pentru cei aflaţi aproape de pensie, dar nici un cuvânt despre plăţile compensatorii. Liderii organizaţiilor care au încheiat un Acord cu administraţia admit că în documentul semnat pe 1 martie nu scrie nimic de plăţi compensatorii.

Sindicalistul şef al Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldăruşe, a admis, într-o conferinţă de presă, că salariaţii care vor fi disponibilizaţi sunt lipsiţi de protecţie. „În lipsa unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) există o anumită lipsă de protecţie a salariaţilor în ceea ce înseamnă disponibilizările colective”, a mai spus acesta.

Concedierile nu vor fi la cerere

Directorul general executiv Laurenţiu Ciurel vrea să concedieze 2.000 de oameni de la CEO, dar nu vrea să le dea salarii compensatorii. De reamintit că în vechiul CCM erau prevăzute până la 16 salarii compensatorii. Dacă sunt puşi la socoteală şi angajaţii de la Berbeşti, carieră externalizată din CEO, rezultă că din companie pleacă 3.000 de oameni. „Au plecat 1.092 cu Berbeştiul. După care vor pleca în jur de 1.340. Dacă ne vom înţelege cu partenerul social persoanele care sunt pe contract individual de muncă şi sunt în pragul pensionării în anumite faze. Vor pleca de asemenea încă 290, personalul de la Chişcani. Se va completa cu personal stabilit pe nişte criterii ce le vom determina împreună cu partenerul social“. Întrebat care este bugetul pentru aceste concedieri, Ciurel a spus că: „Bugetul este 2.000 de persoane cu 1.700 de lei pe lună ori doi ani“. El a mai spus că nu vor putea pleca din societate la cerere. A mai subliniat că cei care pleacă primesc venit de completare şi ajutor de şomaj. Nici un cuvânt de plăţi compensatorii. „Nu cred că va fi la cerere. Dacă vom institui nişte reguli nu va fi la cerere. Va fi începând cu 1 iunie, dacă acest plan de restructurare va fi aprobat, şi cred că va fi aprobat. Vor intra în plată şi vor primi 1.700 de lei plus ajutorul de şomaj până intră în pensie. Ceea ce cred că nu e chiar rău să iei în jur de 2.000 de lei şi să stai acasă“.   

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: