Ciurel povesteşte cum l-a pus la punct pe Gerea

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a fost luat la rost de directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Acesta a declarat la o emisiune la postul Tele3 că i-a cerut ministrului să trimită altă echipă de control care să verifice contractul de vânzare de cărbune, pentru că cea care a venit a făcut „manţocării“.

Andrei Gerea a fost certat şi de preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, pentru că a venit la Târgu Jiu acum câteva săptămâni fără să anunţe, dar şi pentru declaraţiile pe care le-a făcut. Gerea şi-a schimbat apoi tonul, dar situaţia a fost prea penibilă pentru un ministru ca să continue să se disculpe în faţa baronilor. Gerea a spus atunci că sunt probleme de neîndepliniri ale planurilor de management şi a dispus demiterea Consiliului de Supraveghere. Despre contractul de cărbune de la CEO, Gerea a spus că a fost verificat de Corpul de Control şi a recomandat trimiterea lui la DNA şi DIICOT.

Cere un alt control de la minister

Laurenţiu Ciurel a declarat la Tele3 că l-a sunat pe ministru şi i-a spus să trimită alt control. „Am avut o discuţie alaltăieri cu domnul ministru şi a spus că, dacă se confirmă ce au scris ăia, să nu ştiu ce... Şi i-am spus, ai făcut nişte afirmaţii, te rog mult trimite pe oricine din minister, cu excepţia aceluia pe care l-ai trimis. A venit un domn de la Corpul de Control şi a făcut o delegaţie pe trei zile, manţocării de astea“.

Ciurel spune că la finalul raportului se spune că CEO putea să obţină 34 de euro pe tonă, dar a preferat să obţină 13 euro. „El a stat în firmă nu mai mult de două ore, a cerut o listă de hârtii. E din Craiova, stă acasă şi spune că e în control. Datoria dânsului era să vină cu raportul întâi la noi, dacă are clarificări să i le dăm, omul respectiv a încheiat raportul că nu a vrut să participe la licitaţie unde putea să obţină 34 de euro pe tone şi a preferat să vândă cu 13 euro“.

Ciurel a încercat să explice că acest contract nu este sub costul de producţie şi că de fapt aduce profit. „Este mai mic (n.r- preţul de 13 euro pe tonă) decât costul din 2014, dar am încheiat două luni pentru că noi livrăm cărbune produs în ianuarie, de pe 7 ianuarie. Preţul din contract e 58 de lei, ianuarie 50,33, februarie nu depăşim 51,6 de lei. El mi-a produs până acum o medie de 7 lei ori 300.000 de tone, un profit de 500.000 de euro pe o lună şi jumătate. Într-adevăr că pe luna noiembrie (n.red- când s-a semnat licitaţia în Serbia) era 64 de lei, dar în 2014 am avut atâta luni de şomaj tehnic, s-a stat, cu cât produc mai puţin, cu atât e mai scump. Eu sper să ajung la 48 de lei anul acesta“.

Directorul admite că preţul de producţie din 2014, când se discuta despre acest contract, semnat de altfel tot în 2014, era sub cel de producţie a tonei de cărbune, dar susţine că ştia că vor fi concedieri şi că va coborî costul de producţie.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: