Ciurel trimite peste zece mii de mineri în concediu forţat

Peste zece mii de mineri de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) sunt forţaţi să-şi ia cinci zile de concediu de odihnă, deoarece compania nu stă bine la capitolul vânzări de energie. În condiţiile în care CEO nu mai vinde energie, întrebarea pertinentă este dacă firma va putea să elibereze pachetele extra-salariale angajaţilor din minerit şi energie! Chiar dacă sindicatele declarau ieri că trimiterea oamenilor acasă va fi discutată în două-trei zile, ieri, liderul FNME Marin Condescu a fost înştiinţat că în perioada 13-19 februarie, salariaţii Diviziei Miniere sunt trimişi în concediu de odihnă.

Este greu de crezut că cele două pachete de performanţă, pe minerit şi energie, în care sunt incluse sumele aferente a 30 de sporuri şi prime, vor fi acordate anul acesta, dat fiind că CEO nu prea vinde energie. Pentru ca aceste venituri extra-salariale să fie eliberate în august şi decembrie, CEO trebuie să vândă o anumită cantitate de energie.  Mai mult, minerii sunt trimişi acasă pentru o săptămână deoarece nu este folosit nici cărbunele din stocuri.

Situaţie grea

Liderul de sindicat Gheorghe Etăgan a declarat ieri că aproape 12 mii de mineri sunt trimişi în concediu de odihnă. Mai mult, Etăgan a spus că acest lucru va fi luat în discuţie, dar adresa de la CEO era deja semnată de FNME. „Trebuie să recunosc şi a recunoscut-o şi domnul Ciurel, la acest moment este o situaţie neplăcută. Nu se fac venituri, sunt preconizate venituri mai mici. Chiar din luna ianuarie este o nerealizare la venituri. La acest moment sunt stocuri mari de cărbune, se discută o perioadă de o săptămână de concedii. În următoarele 2-3 zile vom lua această decizie, pentru activitatea minieră. Este vorba despre o acordare a unor zile de concediu pentru 12 mii de oameni care lucrează în activitatea minieră. Criza a început, sper să nu continue, să nu avem efecte negative la salariaţii noştri“, a spus Etăgan. Chiar dacă acesta a spus că decizia va fi luată în 2-3 zile, în zona Motru, minerii ştiu că de luni nu mai merg la serviciu. „Domnul Ogârlaci propune concediu de odihnă, nu şomaj tehnic“, a spus Etăgan.

Un alt sindicalist, Marin Golea, dă asigurări că pachetele acordate în caz de performanţă, adică de vânzare de energie, vor fi acordate. „Într-adevăr trecem printr-o situaţie economică dificilă şi suntem şi noi conştienţi de faptul că avem o supraproducţie de cărbune. Noi, minerii, suntem în această situaţie, avem cărbune, dar el trebuie ars. Dacă conducerea CEO reuşeşte să o transforme în energie, e problema lor. Pachete vor fi luate oricum pentru că avem un fond de salarii ce trebuie distribuit salariaţilor până la sfârşitul anului“.

Sub pragul de rentabilitate

Într-o adresă înaintată liderului Marin Condescu, directorul Vasile Ogârlaci şi managerul Laurenţiu Ciurel, au înştiinţat sindicaliştii că peste zece mii de mineri sunt trimişi în concediu de odihnă. „Vă informăm că în perioada 13-19 februarie urmează să înceteze activitatea de producţie din Sucursala Divizia Minieră, cu excepţia activităţii de livrare“, transmite Ciurel.

Stocurile de cărbune de la subunităţile Diviziei Miniere, dar şi cele de la termocentrale, sunt foarte mari, putând asigura consumul pentru 35-40 de zile. Mai exact, la Divizia Minieră stocurile de cărbune ating 660.000 de tone, iar la termocentrale 1.600.000, iar consumul pe zi ar fi de 60.000 de tone. De asemenea, îngrijorarea administraţiei CEO are legătură şi cu faptul că nu produc decât 1500 de MW, iar pragul de rentabilitate ar fi 1800 MW.  

VARIANTE

Pe de altă parte, nici managerul Laurenţiu Ciurel nu este de acord cu intrarea în şomaj tehnic. „Am propus ca atunci când va fi cazul să lucrăm 4 zile pe săptămână, adică să avem două duminici şi o sâmbătă. Desigur, ziua liberă în plus va fi fără plată”, a menţionat Ciurel, care a adăugat că nu este de acord ca salariaţii să ia 75% din leafă fără să muncească.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: