Ciurel zice că nu poate

Unii zic că de fapt nu ştie. Nu ştie să vândă energie, să încheie contracte bilaterale, este adevărat într-o piaţă pe care nu este singur. Dar mă întreabă câte unii: mă, cum Hidroelectrica vinde pe OPCOM cu 220 lei/MW iar CE Oltenia nu reuşeşte nici când licitează pachetele cu 201 lei/MW? Ca să înţelegem cu stă treaba, Hidroelectrica produce mult mai ieftin decât Complexul Oltenia, dar a reuşit să încheie contracte bilaterale la un preţ care este peste costul termocentralelor. De ce Borza a putut şi Ciurel nu? Explicaţia asta pe care o dau liderii PSD Gorj, că nimeni nu ar putea face mai mult decât Ciurel, e pentru proşti. E aproape ca aia cu: liderii de sindicat sunt datori să găsească soluţii.

Alţii zic că de fapt Ciurel nu vrea. Că asta e misiunea lui, să distrugă complexul, să poată fi privatizat pe bani puţini, să ajungă la cine trebuie. Omul ar fi în grafic cu misiunea lui, dacă privim lucrurile din această perspectivă.

Ciurel a recunoscut sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că de fapt nu poate. Sigur, ca să se scoată, el s-a exprimat că „nu se poate”. Dar, simplificând lucrurile, am aflat că Ciurel nu poate să facă export de energie că i-au luat-o alţii înainte şi au ocupat ţeava de export, nu poate să facă export de cărbune pentru că e Polonia mai aproape de Germania, nu poate să repornească Işalniţa şi Craiova pentru că nu are cerere de energie, nu poate, nu poate, nu poate… Vestea aparent bună este că nu va face nici concedieri colective anul acesta, dar e doar aparent bună pentru că dacă tot reduci producţia şi menţii personalul, destinaţia e clară şi se numeşte faliment.

Că nu ştie, nu vrea sau nu poate este mai puţin important. Îngrijorător este că nici lui, nici celor din conducerea PSD Gorj nu le pasă. Parcă ar fi cu bagajele făcute, pregătiţi să candideze (guverneze) în alte zone ale ţării. Pe Ponta îl aşteaptă Ghiţă la Prahova, Cârciumaru şi Călinoiu se pregătesc de pensie, eventual de vreun mandat de dormit prin parlament. Prefectul Teodorescu cică ar pleca în diplomaţie. Ciurel s-o retrage la ţară la el, în Australia. Îi pasă cuiva de Gorj, de soarta a zeci de mii de familii? Dacă da, să se manifeste în spaţiul public. E atâta loc de opoziţie în Gorj, de ce nu-l ocupă nimeni? Că doar se ştie: opoziţia de azi poate fi puterea de mâine.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: