Cod(r)ul fiscal

Codul Fiscal a devenit nu doar motiv de dispută politică între PSD şi PNL, ci în primul rând un scut de protecţie pentru Victor Ponta. Într-o inconştienţă electorală, Codul Fiscal a fost aprobat în unanimitate de parlamentari. Liberalii şi pesediştii s-au bătut pe paternitatea unor măsuri aşteptate de public, gen revenirea TVA la 19%. Partidele politice nu mai au demult specialişti care să analizeze un buget ori un cod fiscal, aşa că nu e de mirare că parlamentarii votează pompieristic şi cu gândul la viitorul mandat.

Organismele financiare internaţionale şi partenerii europeni au avertizat însă că măsurile propuse de Ponta, de reducere a mai multor taxe concomitent cu acordarea unor măriri de salarii în sistemul bugetar, acordarea de prime de vacanţă aceloraşi bugetari etc. pot transforma rapid România într-o nouă Grecia. Ori Uniunea Europeană nu are soluţii nici pentru o ţară aflată în criză, darămite pentru două.

Victor Ponta are şi el argumentele lui. Spune că „cei din afara României” s-au opus şi reducerii TVA la alimente la 9%, iar măsura s-a dovedit una bună. Şi mai are o serie de argumente, combătute cu lozinci de opoziţie, nu cu cifre. De altfel, cum să explice PNL faptul că a votat Codul Fiscal, care nu mai e bun după ce preşedintele Iohannis a spus asta? O poziţie de bun simţ ar fi să spună „am greşit” şi să arate motivele. Liberalii încearcă o variantă cum că nu au greşit, codul e bun, dar Ponta nu va fi în stare să-l aplice fără să bage economia în gard. Adică răspund la propagandă cu propagandă, nu cu argumente, ori electoratul liberal e ceva mai pretenţios.

Dincolo de argumentele pro şi contra Codul Fiscal, rămâne o realitate şi anume aceea că Ponta şi PSD îl folosesc ca argument pentru a se da victime în dosare penale. Doar că varianta nu prea prinde la public. S-a văzut în cazul Vâlcov, autorul codului fiscal, între timp arestat pentru şpăgi de multe milioane de euro. Şi atunci, Ponta încerca menţinerea pe funcţie a fostului ministru de Finanţe, până trece codul. Acum, în discursul public, pesediştii condiţionează scăderile de taxe şi creşterile de salarii de menţinerea penalului Victor Ponta în funcţia prim-ministru. Cine ar putea crede că economia unei ţări depinde de doi penali, Ponta şi Vâlcov?

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: