Comerţul cu bovine, ovine şi caprine, interzis până pe 5 octombrie

Boala „limbii albastre” a restricţionat comerţul cu bovine, ovine şi caprine. Până pe data de 5 octombrie, gorjenii nu vor mai putea vinde în târguri cele trei specii de animale. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj spune că boala s-a extins în aproape tot judeţului şi că există riscul contaminării animalelor sănătoase. La ora actuală sunt ţinute sub observaţie 4000 de bovine şi 8.000 de caprine. Până în momentul de faţă s-au înregistrat 21 de decese la bovine şi 42 de decese la ovine, proprietarii acestora urmând să fie despăgubiţi.

Comerţul cu bovine, ovine şi caprine este interzis în această perioadă. Inspectorii veterinari împreună cu poliţia fac verificări atât în trafic, cât şi în târguri pentru a împiedica efectuarea comerţului cu cele trei specii de animale. Până pe data de 5 octombrie, gorjenii vor mai putea vinde şi cumpăra doar porci. Veterinarii speră ca restricţia să fie ridicată, mai ales că prognozele meteo au anunţat răcirea vremii pentru următoarele două săptămâni, ceea ar duce la dispariţia ţânţarului ce răspândeşte boala. „În urma unei recomandări a Comandamentului Central am interzis ca în târguri să mai ajungă bovine, ovine şi caprine. Noi am dispus restricţionarea circulaţiei acestor specii pentru a nu ajunge boala în alte zone unde se pot face contaminări de la un animal bolnav. De exemplu, la Ţânţăreni am avut o singură suspiciune de boala „limbii albastre”, iar în condiţiile în care ar ajunge în târg animale bolnave riscăm să apară cazuri noi”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj.

În momentul de faţă, doar câteva localităţi din judeţ nu au fost afectate de boala „limbii albastre”. „În acest moment sunt probleme în aproape tot judeţul. Suspiciunile s-au extins în mai multe localităţi, la ora actuală avem sub observaţie 4.000 de bovine şi 8.000 de ovine. Numai la Prigoria avem sub control o turmă cu 500 de oi pentru că au apărut suspiciuni în apropiere. Singurele zone din judeţ unde nu s-au înregistrat cazuri de acest gen sunt: Motru, Glogova, Leleşti, Cătunele şi Baia de Fier”, a declarat Ion Iliuţă.

DESPĂGUBIRI

Proprietarii animalelor care au decedat din cauza bolii „limbii albastre” vor fi despăgubiţi. „Animalele moarte au fost evaluate, proprietarii urmând să fie despăgubiţi. Pentru ovine se va aloca până la 330 de lei/cap de animal, pentru un miel 150 de lei, iar bovinele au fost evaluate cu sume cuprinse între 1500 şi 3400 de lei”, a precizat Ion Iliuţă.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: