Complexul Oltenia reduce producţia de cărbune

Minerii din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor avea mai puţin de lucru anul acesta. Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a anunţat că se va reduce producţia de cărbune în jurul cifrei de 20 de milioane de tone pe an. În 2013 CE Oltenia şi-a propus să producă 32 de milioane de tone de cărbune, dar cu chiu cu vai a reuşit să scape de 22 de milioane. În 2014 prognoza era de 26 de milioane însă şi aşa este prea mult. Compania are nevoie de doar 20 de milioane de tone.

CE Oltenia are nevoie de mai puţin cărbune! Cel puţin acesta este mesajul directorului general Laurenţiu Ciurel. Din acest motiv 600 de mineri vor fi transformaţi în agenţi de pază.  

Şi preţul cărbunelui trebuie scăzut

Reducerea producţiei de cărbune înseamnă şi reducerea personalului şi a cheltuielilor. În 2013, un an foarte greu pentru energia pe cărbune, s-a livrat cantitatea de 22 de milioane de tone de cărbune, iar pentru 2014 estimările au fost cu 4 milioane mai mult. În realitate, spune Ciurel, mai mult de 20 de milioane nu ne trebuie. Din spusele directorului general, în viitoarea strategie energetică a României producţia de cărbune trebuie redusă. „Se lucrează acum la o strategie energetică, suntem parte a acestei echipe de lucru. Nu ştim la ora aceasta dacă pe termen scurt şi mediu vom mai putea menține producţii de peste 22-24 de milioane de tone de cărbune. Nu există nici un fel de garanție că acest lucru va fi necesar. Vedeţi şi dvs. la ora aceasta sunt 1400-1500 MW energie regenerabilă. Nu există infrastructură pentru export astfel încât va trebui să ne redimensionăm pentru o cantitate mai mică. În jur de 20 de milioane de tone“, a declarat Laurenţiu Ciurel într-o emisiune.

El a mai spus că producţia va creşte atunci când va intra în funcţiune grupul construit de chinezi la Rovinari. Pentru producţia de energie vândută la Rovinari, chinezii au stabilit că ar avea nevoie de 6 milioane de tone pe an, cantitatea putând fi asigurată cu uşurinţă şi la costuri bune de carierele din bazinul Rovinari. O problemă este însă şi preţul cărbunelui. Acum, costul de producţie este undeva la 65 de lei, dar chinezii vor să se ajungă undeva la 45 de lei. Compania a promis că preţul va fi mai mic şi trebuie să se ţină de promisiune.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: