Concedieri colective la UEF Motru din cauza unui proces pierdut

Uzina de Execuție Foraje (UEF) Motru este într-o situație extrem de delicată. Actualul director Ilie Petrescu va trebui să concedieze 50 de salariați ai unității din cauza unui proces pierdut în instanță. Este vorba de procesul intentat uzinei de către fostul director Ion Cojocaru care a fost schimbat abuziv din funcție în 2009. Înalta Curte de Casaţie şi Justiție i-a dat celui din urmă câștig de cauză și obligă unitatea să-i plătească drepturi salariale restante de aproape două miliarde de lei vechi. Fără acești bani la bugetul uzinei, Petrescu recurge la disponibilizarea salariaților.

Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO), principalul acționar al UEF Motru, este cea care va decide ce e de făcut în această situație. Ilie Petrescu, directorul UEF a declarat ieri că se va întâlni de urgență cu șeful SNLO, Daniel Burlan pentru a-i pune pe tapet problema. Cert este că 50 de salariați sunt în pericol de concediere. ”Faptul că bugetul e subvenționat anul acesta, faptul că suntem în reeșalonare cu Finanțele și nu ne permitem să facem un pas greșit, ne pune într-o situație delicată. SNLO e acționar principal așa că va decide ce e de făcut”, a declarat Ilie Petrescu, directorul UEF Motru.

Plăți de 1,3 miliarde

Fostul director al UEF Motru, Ion Cojocaru are hotărâre definitivă și irevocabilă la Înalta Curte de Justiție așa că nu a stat mult pe gânduri și și-a cerut drepturile salariale pierdute în toți acești ani. ”Cojocaru a dat în judecată în 2009. La prima instanță am avut noi câștig de cauză dar a câștigat el apoi la Înalta Curte. Trebuie să-i  plătim din urmă aproape două miliarde. I-am plătit deja 1,3 miliarde, plus cheltuielile de judecată, plus contribuțiile sociale. UEF Motru e bulversată. Fără banii aceștia la buget, salariile a 50 de angajați nu mai pot fi susținute. Procesul acesta a aruncat peste bord toate planurile UEF pentru anul acesta”, a spus Ilie Petrescu. 

Partea cea mai proastă este că perioada de iarnă este una moartă pentru activitatea Uzinei de Execuție Foraje. Directorul Ilie Petrescu a declarat că pe toată perioada de iarnă salariații au stat mai mult în concediu decât la serviciu, înregistrându-se o lipsă gravă de lucrări.

POLITICĂ

Ion Cojocaru are şi funcţie politică, fiind preşedintele PNL Motru. La rândul lui, Ilie Petrescu este liderul PC Gorj.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: