Confiscări și condamnări pentru traficanți de droguri din Gorj

Patru membri ai unei rețele de traficanți de droguri, în frunte cu Ion Evulescu, recidivist, au de petrecut mult timp de acum încolo în spatele gratiilor, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție le-a respins și ultima formă legală prin care mai puteau să conteste o sentință ce îi trimite în pușcărie. Magistrații instanței supreme au respins recursul în casație înaintate de aceștia și, ca urmare, toți cei patru vor executa pedepsele decise de Curtea de Apel Craiova în vară, pedepse care nu diferă prea mult de cele stabilite de instanța de fond, Tribunalul Gorj.

Ion Evulescu, Dumitru Mărgel, Vasile Alexandru și Dumitru Alexandru au fost dați pe mâna instanțelor de judecată de procurorii DIICOT Gorj, pionul principal în această poveste fiind primul dintre inculpații menționați, la începutul anilor 2000 Evulescu fiind implicat într-o afacere de anvergură cu droguri. Împreună cu alți gorjeni, el a fost creierul afacerii „Sintofarm”, cea care le-a permis unor traficanți kurzi să își procure din România tone de anhidridă acetică, folosită în prepararea drogurilor. Tot la începutul anilor 2000, Evulescu a fost arestat la Constanța pentru că, împreună cu alți gorjeni plasa pe litoral canabis, din afacerea respectivă alegându-se cu doi ani de închisoare.

Acum el a primit o pedeapsă mult mai mare, una de 12 ani la Tribunalul Gorj, micșorată de Curtea de Apel Craiova la 11 ani și 4 luni pentru trafic de droguri, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat. Nouă ani și 10 luni ar urma să stea în spatele gratiilor și Dumitru Mărgel, în pedeapsa respectivă fiind inclusă și o jumătate de an decisă de Judecătoria Târgu Jiu în 2010 și necontestată de inculpat. Acesta a fost condamnat împreună cu Dumitru Alexandru pentru că l-au bătut pe Aristotel Bârcină, pe parcursul procesului intervenind împăcarea între părți, fapt care a și dus la condamnarea lor cu suspendare. În ceea ce-l privește pe Dumitru Alexandru, acesta a primit în dosarul cu drogurile 10 ani, la care se adaugă și cele 6 luni decise cu suspendare, în total el având de stat după gratii 10 ani și jumătate.

Ceva mai ușor, doar trei ani, înlocuiți cu un termen de încercare de șase ani, a primit Vasile Alexandru, instanța condamnând și o firmă pe care Dumitru Alexandru o administra până să intre în spatele gratiilor. Dabacons SRL Târgu Jiu a primit două condamnări, care constau în plata unor amenzi de 75.000 de lei și, respectiv, 100.000 de lei, sumele fiind cumulate în cea mai mare dintre ele. Curtea de Apel Craiova a mai obligat firma aflată în faliment să afișeze timp de două luni la sediul Registrului Comerțului Gorj decizia respectivă.

Confiscări

Traficanții de droguri au avut motive serioase să își încerce norocul la Înalta Curte de Casație și Justiție cu un recurs în casație, ca și cale extraordinară de atac, magistrații dispunând confiscarea unor sume mari de bani și bunuri de la ei, pe lângă telefoanele folosite în convorbirile avute pe parcursul funcționării rețelei. „Confiscă de la fiecare dintre inculpaţii Evulescu Ion, Alexandru Dumitru, Mărgel Dumitru şi Alexandru Vasile câte 238.340 lei”, a decis instanța, banii urmând să fie recuperați din executarea bunurilor pe care, anterior, a fost pus sechestru.

„Evulescu Ion, respectiv: - clădire cu valoarea de impozitare 189.799,46 lei, în suprafaţă utilă de 90,85 m2, dobândită cu actul de donaţie nr. 4159/06.08.2009 şi teren în suprafaţă de 888 m2 din care 318 m2 curţi construcţii şi 570 m2 teren arabil intravilan; Alexandru Dumitru, respectiv: - teren în suprafaţă de 165 mp situat la adresa din Târgu Jiu, str. Vulcan nr. 11, jud. Gorj (nr. cadastru 7469/3), precum şi construcţii de locuinţă în suprafaţă de 110 mp (nr. cadastru 7469/3); - teren în suprafaţă de 392 mp situat la adresa din Târgu Jiu, str. Vulcan, nr. 9, jud. Gorj (nr. cadastru 44105), aşa cum rezultă inclusiv din înscrisurile comunicate de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj, Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Târgu Jiu”, magistrații lăsându-i pe cei în cauză și fără drogurile pe care le mai aveau asupra lor în momentul în care au fost prinși. „Dispune confiscarea cantităţii de 9,97 grame cocaină, 592,65 grame cocaină şi 1,87 gr. pulbere, care conţine cocaină, cofeină şi levamisol”, cantitatea respectivă urmând să fie distrusă. În plus, fiecare dintre ei are de plătit statului român cheltuieli judiciare de peste 25.000 de lei, doar în cazul firmei Dabacons fiind decisă suma de 16.855 lei.

Vizualizări: 1,253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: