Congresul PSD, bântuit de comunişti

Peste patru mii de social-democraţi au ales duminică echipa alături de care Liviu Dragnea va conduce Partidul Social Democrat în următoarea perioadă. Foarte multe discursuri au făcut însă trimitere la comunism, PSD încercând să scape de eticheta de continuator al PSD. Dragnea a ridicat congresul în picioare pentru ca miile de politicieni de culoare roşie să îşi ceară iertare pentru că partidul nu a condamnat până acum crimele dictaturii comuniste. Liderul tinerilor din PSD, Mihai Sturzu, a spus că alegerea lui Dragnea din duminica precedentă aminteşte de comunism şi a cerut congresului să nu valideze scrutinul.

Pesediştii chemaţi să-şi aleagă liderii au fost darnici cu aplauzele şi când a vorbit Ponta, şi când a vorbit Dragnea, şi când a vorbit Iliescu. Asta în ciuda mesajelor diferite, contradictorii pe alocuri.

Ponta a spus că îşi doreşte ca partidul să se îndrepte spre centru şi a promis că se va implica în politică de pe facebook. Iliescu i-a dat replica, spunând că „a treia cale” este un concept care s-a dovedit greşit şi care a murit deja, reamintind PSD că accesul la învăţământ, la sănătate, la un loc de muncă trebuie să fie preocupările partidului. Ponta în schimb, care a spus că guvernului lui se bate cu cel al lui Năstase pentru titlul de cel mai bun de după Revoluţie, crede că a rezolvat problema sărăciei şi că miza PSD trebuie să fie acum consolidarea clasei de mijloc.

Sturzu a cerut invalidarea alegerii lui Dragnea

Liviu Dragnea a surprins congresul când a ridicat sala în picioare pentru un moment de reculegere pentru victimele comunismului, ceea ce a generat ulterior mai multe reacţii. Mihai Sturzu, liderul tinerilor din PSD, a spus că în ultimele zile este făcut comunist de prieteni şi familie, din cauza modului în care a fost ales Liviu Dragnea preşedinte în duminica precedentă, chemând sute de mii de pesedişti la vot, deşi a candidat de unul singur. Şi Marian Oprişan, liderul de la Vrancea, a spus că asocierea PSD cu comunismul este cea mai mare porcărie, iar Lia Olguţa Vasilescu de la Dolj a spus că o astfel de asociere o amuză de fiecare dată.

Ion Iliescu a spus în discursul lui că PSD trebuie să continue obiectivele Revoluţiei din 1989, că are nevoie de o clarificare ideologică, de o reafirmare a orientării de stânga şi de o colaborare cu intelectualii tineri.

Laude pentru Băsescu

Victor Ponta şi-a adus aminte parcă de pactul de coabitare cu Traian Băsescu, astfel că a ţinut să-l plaseze în discurs drept lider al opoziţiei. „În politică avem un singur adversar în continuare, tot pe Traian Băsescu: este singurul care are capacitatea să se bata cu noi”, a spus Ponta. Ca să nu rămână dator, Băsescu l-a atacat pe Ponta pe pagina de socializare, făcându-l mincinos.

Dragnea are însă o altă politică, spunând că una din greşelile PSD a fost „intrarea în războiul mediatic cu Traian Băsescu”.

Nu a lipsit tema corupţiei

Tema corupţiei a fost şi ea prezentă la congresul PSD. Călin Popescu Tăriceanu, invitat din partea ALDE, a spus că dosarele penale ale lui Ponta şi Dragnea sunt politice, iar condamnarea definitivă a lui Dragnea ar fi un rezultat „pervers”. ALDE a anunţat şi că va merge pe liste proprii la alegeri.

Noul preşedinte ales al PSD, Liviu Dragnea, a preferat să recunoască problemele partidului şi a vorbit despre un cod de integritate. „Vreau ca PSD să fie primul partid care rezolvă această problemă”, a spus Dragnea, precizând că fără aplicarea unor criterii de integritate nu va fi recâştigată încrederea oamenilor. Şi Iliescu a spus că va fi greu de recâştigat încrederea românilor, dar Ponta a preferat doar să-şi laude guvernarea, să spună cât de performant a fost, neavând trimiteri la problemele penale ale lui sau ale altora.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: