Contracte pe bani grei pentru monitorizarea şi desprăfuirea Porţii Sărutului

Poarta Sărutului, atracţia Parcului Central, este îngălbenită de rugină după lucrările de restaurare pentru care Ministerul Culturii a alocat suma de 370.000 de RON. Aceştia nu sunt singurii bani cheltuiţi, în anul curent, pentru întreţinerea capodoperelor brâncuşiene. Numai în luna iulie au fost atribuite două contracte în valoare de 26.000 de lei pentru monitorizarea şi desprăfuirea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. Culmea ironiei este că ambele contracte au fost încheiate până la sfârşitul anului, în condiţiile în care lucrările au durat doar câteva săptămâni.

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” a încheiat un contract de servicii cu arhitectul Iulian Cămui pentru a urmări comportarea operelor brâncuşiene în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2013, valoarea acestuia fiind de 13.000 de lei. Tot pentru aceeaşi perioadă s-a derulat şi procedura de achiziţie a serviciilor de „Întreţinere periodică a operelor din piatră din componenţa Ansamblului Monumental Calea Eroilor” cu firma SC Aqua Polaro SRL. Potrivit conducerii Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, firma respectivă a efectuat următoarele lucrări: desprăfuire periodică, biocidare preventivă anuală, îndepărtarea depunerilor de pe postamentul pieselor de artă din piatră din componenţa ansamblului sculptural. Şi de această dată preţul de achiziţie al lucrărilor a fost estimat la 13.000 de lei. „Firma Aqua Polaro a lucrat cu un expert specialist avizat de Ministerul Culturii. Lucrările au durat cam o lună de zile, dar contractul a fost încheiat până la sfârşitul anului pentru a ne lua măsuri de precauţie”, a declarat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

În condiţiile în care cele trei contracte care vizează restaurarea, monitorizarea şi întreţinerea operelor brâncuşiene sunt încă în derulare, Poarta Sărutului este îngălbenită de rugină, iar din loc în loc sunt pete albe.

Vizualizări: 56

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: