Contre între UPU şi centrele medicale de permanenţă

Dacă într-o perioadă nu prea îndepărtată judeţul avea foarte puţine centre medicale de permanenţă, numărul acestora  a crescut semnificativ în ultima vreme, un al 11-lea urmând să fie dat în funcţiune la începutul lunii viitoare. În tot acest timp, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean constată miraţi nu doar că numărul pacienţilor nu le scade, dar devine din ce în ce mai mare, oamenii venind aici pentru a se trata de simptome de care ar putea scăpa şi dacă ajung la un astfel de centru de permanenţă.

„Mă doar burta, am venit aici să văd ce-mi fac cei de la spital. M-au văzut şi mi-au dat o reţetă. Acum pot să plec”, spune un bărbat din municipiu, bucuros că l-a văzut un medic şi că i-a fost prescris un tratament. Medicul cu pricina nu este unul de familie însă, ci singurul care activează pe o tură la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean. În timp ce pacientul respectiv este consultat, la uşa de la intrare şi pe hol alţi şi alţi gorjeni stau şi aşteaptă să le vină rândul. Unii dintre ei sunt de competenţa UPU, alţii, nu.

„Ce-s alea centre de permanenţă-”

Cam asta e întrebarea pe care o rostesc cei veniţi la UPU cu afecţiuni care nu sunt de competenţa strictă a medicilor de aici. Oamenii par să nu ştie cu ce se ocupă centrele de permanenţă şi nici pe unde ar fi ele. O doamnă din Logreşti spune că ea nu are la ea în sat aşa ceva, deci, din contră, chiar la Logreşti funcţionează unul dintre cele mai vechi astfel de centre. „Eu am medicul de familie la Târgu Jiu şi la el vin. La Logreşti nu avem aşa ceva, dacă e vreo problemă ceva, merg la urgenţe”, spune femeia.

Statisticile Spitalului Judeţean arată că numai la Unitatea de Primire Urgenţe vin pe o tură de 12 ore cam 120 de pacienţi, ceea ce înseamnă 10 pe oră, adică unul la câteva minute. La cei 120 de pacienţi veniţi în UPU în 12 ore se mai adaugă alţi zeci preluaţi de camerele de gardă. „Părerea mea este că cel puţin jumătate dintre aceste cazuri pot fi tratate de către centrele de permanenţă. Numai în Târgu Jiu sunt două astfel de centre, dar, din ce am discutat şi noi cu oamenii, puţini sunt cei care ştiu cu ce se ocupă aceste centre”, spune directorul adjunct al spitalului, dr. Cristina Căliman.

SE APĂRĂ

Dr Monica Radu conduce unul dintre centrele de permanenţă existente în municipiul Târgu Jiu. Acesta are sediul pe strada 8 Martie, iar oamenii vin aici, dar nu în număr mare ca la UPU. „Chiar eu am fost în gardă şi am dus personal un pacient la UPU pentru că starea sa de sănătate era gravă. Omul venise mai întâi la noi. La fel au procedat şi alţi colegi de-ai mei. Sunt răutăţi dacă spun colegii de la UPU că lumea nu ştie de noi”, menţionează dr. Radu.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: