Control al deputaţilor la Penitenciarul Târgu Jiu

Deputaţii Scarlat Iriza şi Vasile Popeangă au fost ieri la penitenciarul din Târgu Jiu, pentru a verifica la faţa locului condiţiile în care stau deţinuţii. Vizita face parte dintr-o acţiune naţională a Camerei Deputaţilor. La Gorj, parlamentarii au fost mai interesaţi de hârtii, decât de realitate. Avocatul Poporului a făcut anul trecut un control din care au reieşit numeroase deficienţe, cele mai multe având drept cauză subfinanţarea. Ministrul Justiţiei spunea tot ieri că ar fi nevoie de un miliard de euro pentru ca penitenciarele din România să asigure condiţii normale şi caută soluţii pentru a obţine fonduri europene.

Deputaţii Scarlat Iriza şi Vasile Popeangă au văzut condiţiile în care sunt încarcerate persoanele private de libertate de la Penitenciarul Târgu Jiu. „Am vizitat aproape toate celulele. Ne-a interesat gradul de ocupare, condiţiile de igienă, numărul de metri cubi de aer al fiecărui deţinut (o persoană privată de libertate trebuie să aibă cel puţin 6 mc de aer) şi alte aspecte. În perioada imediat următoare vom vizita Penitenciarul Buziaş şi Timişoara, iar la sfârşitul controalelor vom face o comparaţie cu Penitenciarul Târgu Jiu”, a declarat Scarlat Iriza, secretarul Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor a Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii au cerut şefului Penitenciarului Târgu Jiu să răspundă în scris la mai multe întrebări. „Am verificat inclusiv baza materială, dotările unităţii, ieşirea la muncă a deţinuţilor şi urmează să întocmim un raport cu concluziile controlului. Am punctat mai multe întrebări, iar până vinerea viitoare comandantul penitenciarului va trebui să răspundă la tot ce am punctat noi, în baza documentelor pe care le deţine. Concluziile controlului vor fi prezentate peste aproximativ două săptămâni”, a declarat deputatul Vasile Popeangă.

Un control a fost efectuat la sfârşitul anului trecut de Avocatul Poporului. În urma verificărilor s-au constatat că unitatea de detenţie este cea mai aglomerată din regiunea Olteniei, zeci de persoane fiind cazate peste capacitatea legală de deţinere. O altă problemă o reprezenta inexistenţa sălii de mese, cina sau prânzul servindu-se direct în spaţiul de încarcerare. La toate aceste nereguli au fost făcute recomandări, însă punerea în aplicare depinde de bani, iar fonduri alocate în acest sens nu sunt.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: