Copii, se anunţă un nou an fără manuale

Anul şcolar 2014-2015 va rămâne în istoria post-decembristă ca fiind anul în care elevii de clasa I au început şcoala fără manuale şcolare. De fapt, va fi primul dintr-un şir de ani fără manuale. Editorii de carte spun că anul trecut licitaţia pentru manualele de clasa I a fost lansată foarte târziu de Ministerul Educaţiei, pe 19 aprilie. Pe 4 august au fost desemnaţi câştigătorii licitaţiei, au fost depuse contestaţii îndreptăţite, pe 22 septembrie au fost anunţaţi alţi câştigători, au urmat noi contestaţii şi reevaluări, pe 17 decembrie ministerul a anunţat alţi câştigători, din nou contestaţii de această dată respinse de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, dar admise de o instanţă de judecată. Povestea e și acum pe rol, între timp au fost tipărite ceva manuale, pe comenzi venite de la inspectorate, fără atâtea licitații și contestații. Copiii care sunt acum în clasa I probabil că se vor întreba mulți ani de aici încolo cu ce au greșit, de ce nu au avut manuale?

Și anul acesta, licitația a fost lansată tot târziu, adică tot în aprilie. În mai a fost depusă prima contestație. Editorii nu sunt de acord ca prețul să aibă o pondere mai mare decât calitatea manualului. Pentru că în acest fel, editurile vor vinde un soi de maculatură ieftină. Editorii au explicat și de ce profitorii din piața manualelor sunt dispuși să lase prețurile foarte jos, uneori sub costul hârtiei. Pentru că fiecare manual oferit gratuit de școală unui elev trebuie însoțit de o serie de materiale auxiliare, cumpărate de părinți cu bani grei. Tot felul de caiete și caiețele, cu conținut legat de cel al manualelor școlare, care costă o grămadă de bani. Așa că miza unor astfel de licitații nu este doar manualul, ci o întreagă piață din care se aprovizionează milioane de elevi și din care editurile își trag câștiguri masive, dar și profesorii culeg mici comisioane.

Să pornim totuși de la premisa că nu comisioanele, șpăgile și profiturile au dus la acest haos din piața manualelor școlare. Faptul că ministrul Educației recunoaște de pe acum că în septembrie nu toți elevii vor avea acces la manuale noi și dă vina pe legislația în vigoare, înseamnă că avem și o problemă de sistem. Că legislația trebuie schimbată. Că sistemul trebuie regândit. Schimbarea nu o poate face un om, fie el ministru sau premier, dar măcar unul dintre ei ar trebui să inițieze o dezbatere, astfel încât 2015-2016 să fie ultimul an fără manuale pentru copii.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: