Copiii capabili de performanţă, lăsaţi la ţară

Programul prin care elevii deştepţi de la ţară trebuiau să fie şcolarizaţi într-o unitate de prestigiu a eşuat la nivelul judeţului Gorj. Deşi acest program a început în anul 2008, nici până la ora actuală nu s-a înfiinţat în municipiul Târgu Jiu o clasă în care  ar fi trebuit să înveţe copii capabili de performanţă. Programul s-a împotmolit în momentul în care a fost solicitat acordul părinţilor.

Potrivit metodologiei acestui program, absolvenţii clasei a IV-a, proveniţi din mediul rural, şi ale căror familii au venituri pe membru de familie sub o treime din salariul de bază minim brut trebuiau şcolarizaţi într-o unitate de învăţământ de prestigiu din municipiul Târgu Jiu. La momentul respectiv, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj identificaseră un spaţiu în incinta Colegiului Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu. Astfel, cei 25 de copii selecţionaţi ar fi trebuit să primească bursa şcolară „Guvernul României”, în valoare de 3500 lei, destinată acoperirii cheltuielilor de cazare, masă şi a celor şcolare. „Trebuia ca la nivelul judeţului Gorj să se organizeze o grupă de elevi supradotaţi care proveneau din familii sărace din mediul rural. Deşi am făcut toate formalităţile necesare, la nivelul judeţului acest program a eşuat. La noi nu s-a format această clasă de excelenţă pentru că părinţii nu au fost de acord ca copiii lor să plece departe de casă”, spune Natalia Mihai, directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Gorj.

Un singur părinte şi-a dat acordul

Echipele formate din specialişti ai CJRAE Gorj au identificat elevi cu aptitudini la unităţile de învăţământ din Băleşti, Slivileşti, dar părinţii nu au putut fi convinşi că acest program este în beneficiul copiilor. „Un singur părinte a fost de acord cu cerinţele acestui program. Acesta era din Alimpeşti. Ceilalţi au spus că elevii sunt prea mici pentru a se adapta”, explică Natalia Mihai.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: